Субота, 20 Квітня 2024 р.
14 Лютого 2014

КАМ’ЯНЧАНИ Й НЕ ЗДОГАДАЛИСЯ, ЩО ТРИВАЮТЬ НАВЧАННЯ

КАМ’ЯНЧАНИ Й НЕ ЗДОГАДАЛИСЯ,  ЩО ТРИВАЮТЬ НАВЧАННЯ  10 лютого гасити 10-поверхову новобудову, що вмостилася на вул.Чехова, 45/1, кинулися чи не всі рятувальники міста. Поблизу багатоповерхівки скупчилися не лише пожежні авто, а й швидка, газовики, електрики та ДАІшники. Не приховували зацікавленості й місцеві водії, котрі споглядали за рятувальною операцією, не підозрюючи, що відбувається вона в рамках тренувального навчання ДПРЗ-2.

За сценарієм, пожежа виникла на 4-му поверсі багатоповерхівки, і до приїзду ДСНСників вогонь поширився на площу 20 кв.м, а сходова клітка була повністю задимлена. Мешканці 4, 6 та 7 поверхів опинилися в домашній пастці й не змогли самостійно вибратися.

Пожежникам довелося рятувати людей за допомогою триколінної та штурмової драбин, а постраждалих з 6 та 7 поверхів – автодрабини. Крім цього, під час розвідки на 5 поверсі було виявлено ще одного потерпілого, який не може самотужки покинути небезпечну зону. Тому керівник ланки вирішив евакуювати чоловіка за допомогою рятувальної мотузки. Таким же шляхом залишили приміщення й інші вогнеборці, оскільки в процесі гасіння в одному з апаратів газодимозахисників був критичний тиск, і покинути приміщення зворотним шляхом ланка не мала можливості.

Доки вогнеборці приборкували умовну пожежу та відточували майстерність, за ними пильно спостерігали місцеві чиновники, начальники караулів і командири відділень Дунаєвецького, Новоушицького, Чемеровецького і Городоцького гарнізонів цивільного захисту, очільники служб взаємодії, вихованці Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

– Останнім часом у державі почастішали пожежі в приміщеннях, які мають понад 9 поверхів. У нашому місті таких будівель є п’ять: це ПКБ АСУ (більш відомий як «карандаш»), готель «7 Днів» і три житлові будинки на вул.Молодіжна. Тому керівництво вирішило провести такі навчання. Наше місто має автодрабину, яка дістає лише до 9 поверху. Ми неодноразово зверталися до міської влади і бізнесменів з проханням придбати автодрабину, яка б сягала висоти понад 30 метрів. Однак коштує вона чимало – 3,5 млн.грн. Поки що відшукати таку суму не вдалося. Тож, у разі виникнення пожежі, для прикладу, на 12 поверсі, доведеться виводити мешканців сходинковими клітками. Можливо, найближчим часом в Україні сертифікують батути, й ми зможемо таким чином рятувати людей, – зазначив начальник ДПРЗ-2 ДСНСУ в Хмельницькій області полковник служби цивільного захисту Олег ІВАНЮК. 

Оцінку кам’янецьким рятувальникам поставив заступник начальника ГУ ДСНС у Хмельницькій області полковник служби цивільного захисту Петро СИБІГА, котрий відзначив професіоналізм і злагодженість пожежників.

А вже за декілька годин вони приборкували справжнє полум’я – загорівся житловий будинок на пр.Грушевського