П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Лютого 2014

ЦІННІСТЬ, ЯКОЇ НЕ ВИДНО НА КАРТІ

ЦІННІСТЬ, ЯКОЇ НЕ ВИДНО НА КАРТІЯким багатством ми володіємо та як його зберегти? Такі питання обговорювалися на круглому столі з нагоди Міжнародного дня водно-болотних угідь «Збереження природних цінностей ВБУ Рамсарської конвенції», який 6 лютого проходив у НПП «Подільські Товтри».

Яким багатством ми володіємо та як його зберегти? Такі питання обговорювалися на круглому столі з нагоди Міжнародного дня водно-болотних угідь «Збереження природних цінностей ВБУ Рамсарської конвенції», який 6 лютого проходив у НПП «Подільські Товтри».

На зборах, окрім науковців, були присутні місцеві чиновники і сільські голови. Позитивним моментом зустрічі стало те, що НПП відвідав представник ПП «Маяк», що володіє двома ГЕС на Смотричі, Віктор САВИЦЬКИЙ. Раніше нацпарк зауважував, що діяльність ГЕС провокує зміни в місцевій екосистемі, тепер сторони домовилися співпрацювати.

Під час виступу представника Держземагентства Андрія БОРАТИНСЬКОГО, виплила на поверхню проблема: на публічній кадастровій карті України не позначено ділянки, які мають природоохоронну цінність. Тому на них може чекати така ж перспектива, як і на неповторні степові схили неподалік від села Гораївка, де було дозволено розпочати будівництво. Цю ситуацію теж планують врегулювати найближчим часом, хоча для цього потрібні кошти, і не відомо, чи надасть їх Міністерство екології.

Також науковці ділилися результатами своїх досліджень, а декан природничого факультету К-ПНУ ім.І.Огієнка Микола МАТВЄЄВ повідомив, що цього року буде проведено наукову подорож по Дністру, присвячену

100-річчю першої експедиції, яку організувало Товариство природодослідників і природолюбів під керівництвом Петра БУЧИНСЬКОГО.