П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
21 Лютого 2014

У НАС МИРНО, АЛЕ НЕСПОКІЙНО

Найболючішою для нас звісткою за останній тиждень стала новина про загибель на столичних барикадах наших земляків Анатолія Корнєєва та Віталія Васільцова. Однак не менш тривожно і за кам’янчан, котрі й досі перебувають в епіцентрі протистоять. А таких чимало. Хтось готує їжу протестувальникам, хтось розбирає бруківку для зведення нових барикад, а хтось рветься на передову. Про те, що бачать і відчувають наші в столиці, дізнавалися в телефонному режимі.

У НАС МИРНО, АЛЕ НЕСПОКІЙНО– Їхали до Києва невеликою групою. Добиратися доводилося селами і болотами, бо центральні дороги перекриті, – розповіла 20 лютого кам’янчанка Оля, перекрикуючи шум вибухів і сирен. – Наших земляків у столиці багато – і з міста, і з району. Серед них – чимало поранених. Ночуємо у наметі від нашої області. А Хмельницький автобус, в якому харчувалися й мітингувальники з Кам’янеччини, на жаль, згорів. Особливо важким був сьогоднішній ранок – доводилося підбирати багато постраждалих від куль і гранат. На моїх очах несли вбитого кам’янчанина із Гаврилівців. Незабаром за загиблими приїдуть рідні.

Ще у вівторок надійшло повідомлення від кам’янецького активіста Павла БІЛОУСА, якого контузило під час атаки «Беркута». Про свій стан він написав у «Фейсбуці».

– Не можу спати, болить голова, важко читати і писати. Хвилююся за наших – і від того ще гірше. Руки тремтять і весь час хочу пити. Лікар рекомендує тиждень лежати, але як тиждень можна витримати?

Дісталося і ще одному кам’янчанину Віктору МІЩИШИНУ, на очах у якого у кривавий четвер загинув Анатолій Корнєєв.

– Він помер миттєво від пострілу снайпера. Я отримав лише легку контузію, зачепило щоку. Стріляли так, що страшно й уявити. Складається враження, що снайпери ніким не контролюються. Це війна…

КАМ’ЯНЧАНИ НАГАДАЛИ СИЛОВИКАМ,ЩО ВОНИ З НАРОДОМ

А епіцентром кам’янецької революції продовжує бути майдан Відродження. Він знову став активним, як ніколи людним, і як ніколи… розгубленим. Кам’янчани у відчаї. Вони вже не хочуть співати гімн і слухати промови про владні злочини. Вони рішуче налаштовані на дії – одні гуртуються і їдуть до Києва, інші збирають кошти і медикаменти для Майдану, треті сперечаються між собою, заявляючи про необхідність штурмів і радикальних дій – аби тільки виявити свою позицію. Втім, на щастя, всупереч усім чуткам і подіям в обласному центрі, кам’янецький Майдан залишається МИРНИМ – без екстремізму, підпалів, сутичок чи пострілів.

Нова неспокійна хвиля накрила місто 18 лютого, після кривавих новин зі столиці. Ввечері цього дня місцева молодь згуртувалася і рушила в сторону мосту «Лань, що біжить», де вже чатували правоохоронці на чолі з начальником міськвідділу міліції Юрієм Дахном. Активістів попередили про відповідальність за порушення правопорядку, познімали на відеокамеру. На тому й розійшлися.

Вже наступного дня більше як тисяча кам’янчан знову на Майдані. З’являються нові лідери, які сперечаються з місцевими опозиціонерами. Люди висувають різні пропозиції – перекривати дорогу, пікетувати будівлю СБУ, йти до посадовців. Врешті більша частина мітингарів рушає мирною ходою містом, закликаючи: «Кам’янець, вставай! Приєднуйся до нас!».

Ще більше налякала і спантеличила кам’янчан звістка про вбитих у столиці земляків вранці 20 лютого. На Майдані хвилиною мовчання вшановують померлих, моляться за всіх живих, говорять про готовність рушати до столиці. До мітингувальників виходять міський голова Михайло Сімашкевич, начальник міськвідділу міліції Юрій Дахно, прокурор міста Сергій Ромась. Люди хочуть запевнення, що міські посадовці – з народом і не підтримують «злочинної влади», що з міста до Києва не відправляють правоохоронців і «тітушок». Ввечері половина мітингарів ідуть до райдержадміністрації та районної ради, але посадовців там не застають, спілкуються лише з представниками районної міліції. Вони, в свою чергу, спростовують розмови про приїзд в місто «радикалів» і виїзд працівників райвідділу на підмогу столичним силовикам.

АВТОМАТНОЮ ЧЕРГОЮ ЧУТОК

Збентеженим жахливими фактами кам’янчанам вдається ще більше лякати один одного усілякими чутками. Вчора із самого ранку вони поширювалися із вуст у вуста, телефонними дзвінками та повідомленнями у соцмережах.

19 лютого на офіційному сайті ВО «Свобода» з’явилася інформація про те, що біля Кам’янця-Подільського міліціонери розстріляли авто буковинських «свободівців», які їхали до столиці. У повідомленні йшлося, що міліціонери стріляли по колесах автомобіля та заарештували семеро активістів. Тепер, мовляв, зв’язок з ними обірвався, й де вони перебувають – не відомо.

Аби перевірити інформацію, «ПОДОЛЯНИН» вирушив до райвідділу міліції. Зі слів заступника начальника – начальника міліції громадської безпеки Олексія АТАМАНЧУКА, під ранок на в’їзді в місто з боку Чернівців, на стаціонарному посту №2, в поле зору системи відеоконтролю «Рубіж» потрапив позашляховик «Toyota Sequoia».

– Працівники ДАІ зупинили авто, оскільки виконавчою службою на нього накладено арешт за несплату штрафу в сумі 1288 гривень, – каже правоохоронець. – Ані зброї, ані спецзасобів не було застосовано. Позашляховик евакуатором відвезли на штрафмайданчик, а чернівчани автобусом поїхали додому.

Ми відшукали авто, воно справді виявилося неушкодженим. Учора власник, сплативши штраф, забрав джип з майданчика.

А вже наступного дня чутки полилися рікою. Як переповідали кам’янчани, на майдані Відродження лунають вибухи, штурмують міськвиконком, горить «Бастіон», магазин «Школярик», полум’я охопило будівлі СБУ та прокуратури, а містом розгулюють численні загони «тітушок», яких до Кам’янця привезли аж трьома автобусами.

Спочатку підозрілих людей спортивної зовнішності начебто бачили поблизу автовокзалу, згодом їх помітили в Старому місті, біля гіпермаркету «Епіцентр», будівлі міськвиконкому, кінотеатру «Юність», «Фуршету» на вул.Гагаріна, а поселилися вони нібито в готелі «7 Днів».

Найбільше перелякали розмови про те, що близько першої дня невідомі молодики окупували НВК №9, де відмінили заняття й відпустили всіх додому. Те ж саме казали про будівлі НВК №8 та ЗОШ №7.

Достовірність цієї інформації ми вирішили перевірити особисто й побували в усіх місцях, що фігурували в чутках про «тітушок» у Кам’янці. Втім підтверджень жодного з повідомлень так і не виявили. Фото- чи відеодоказів «прогулянок» молодиків спортивної зовнішності містом не підтвердили й інформатори у соцмережах.  

Спростував цю інформацію також начальник міськвідділу міліції Юрій Дахно, який запевнив, що «жодного грубого порушення громадського порядку в місті не було».

На вчорашній зустрічі зі студентством свій спосіб боротьби з чутками запропонував міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ.

– Пропонуємо об’єднатися громаді, міліції, депутатам і організувати з їхніх представників автопатруль, що курсуватиме кам’янецькими вулицями. На кожній машині має бути наклейка з моїм особистим підписом і печаткою, а в мене на сто-лі – чіткі списки тих, хто виїжджатиме на чергування, – запропонував Михайло Єфстафійович.

А тим часом на майдані Відродження продовжують горіти вогники під портретами жертв революції – символи скорботи, солідарності й болю… 

За подіями слідкували журналісти «ПОДОЛЯНИНА».