П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
28 Лютого 2014

ЗА ЯКІ ГРОШІ ГОДУЮТЬ НАШИХ ШКОЛЯРІВ?

«Чому в шкільних їдальнях міста ціни за комплексні гарячі обіди різні?» – переймаються батьки кам’янецьких школярів, які звернулися до редакції газети «ПОДОЛЯНИН».

ЗА ЯКІ ГРОШІ ГОДУЮТЬ НАШИХ ШКОЛЯРІВ?Як нам вдалося з’ясувати, головним чином, різниця у вартості учнівських «пайків» пов’язана з тим, що кам’янецьких учнів годують різні підприємства: чотири приватні (обслуговують НВК №8, №9, №3, ЗОШ №12, №15 і ліцей) та комунальне підприємство управління освіти й науки «Комбінат харчування учнів» (решта шкіл). І якщо раціон для всіх встановлюється однаковий, то ціна за обід у різних школах коливається в межах 6-8 грн. Дозвіл на надання таких послуг і оренду приміщень дає виконавчий комітет міської ради.  

Коментує цю ситуацію за¬ступник начальника міськуправління освіти та науки Сергій МЕЛЬНИК:

  – Насамперед скажу, що харчування в школах поділяється на два види: за державні кошти і за кошти батьків. Безкоштовно харчуються діти пільгових категорій, а також снідають усі учні молодших класів. До того ж міська влада затвердила програму безкоштовного харчування й для дітей громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – або сніданки, або обіди. Фіксована сума, яка виділяється на безкоштовний обід, затверджується сесією міської ради. Саме від цієї суми відштовхуються підприємці при встановленні вартості комплексного шкільного обіду, за який платять гроші батьки. При цьому підприємці мають право робити націнку, яка не повинна виходити за межі 30-45%.  

  Тобто вартість обіду встановлює сам приватник або ж відповідно «Комбінат харчування учнів». Ціна його залежить і від того, які продукти використовують для меню, і від кількості порцій, і від націнок, які робить підприємець. Причому постачальників продуктів харчування обирає також сам підприємець.  

   Щодо самого раціону, то перспективне двотижневе меню за¬тверджується управлінням освіти і погоджується із санепідемстанцією. Тобто воно може трохи відрізнятися в різних закладах, але норма на учня не змінюється, раціон обов’язково зберігається. На особливому контролі в управлінні освіти і науки, державної санітарно-епідеміологічної станції й батьківської громадськості також і безпека харчування.   

  Взагалі ж на право надавати послуги харчування за державні кошти проводиться тендер, основні критерії якого – це співвідношення «ціна – якість». Звертається увага і на персонал, який працює на кухні, обладнання, постачальників продуктів харчування та їхню документацію, відгуки батьків та адміністрації закладу, наявність аналогічних договорів про надання послуг харчування.  

  Розповіла про харчування учнів і директор КП «Комбінат харчування учнів» (який обслуговує більшу частину шкіл міста) Олена МОСКАЛЮК:  

– З бюджету на харчування дітей громадян-чорнобильців виділяються 5 грн. 60 коп. на один обід, дітей-сиріт – 9 грн., а на сніданки для усіх діток 1-4 класів – по 5 грн. 60 коп. За кошти ж батьків ми готуємо комплексні гарячі обіди, які коштують 6 грн.

– Цієї суми вистачає, щоб дати дітям нормальні обіди? – запитуємо.

– Її замало, бо продукти дорогі. Але поки що даємо обід за таку ціну. Щодня обов’язково має бути щось м’ясне з гарніром: котлета, ковбаса, сосиска або ж плов. Один раз на тиждень даємо смажену рибу. Готуємо салат і компот. Взагалі у нас є затверджене санстанцією меню, якого намагаємося дотримуватись. Раніше націнка була 30%, а тепер – 45%. Але ми сплачуємо за електроенергію, оренду землі, оренду приміщення, платимо заробітну плату працівникам і відрахування.

  Про меню, де щодня в тарілці має бути м’ясо, кажуть і приватні підприємці, зазначаючи, що вартість обіду залежить як від самого меню, так і від кількості порцій та їхніх розмірів. Скажімо, в ліцеї, де підприємець готує всього 10-15 обідів для дорослих дітей, – це 9 грн., у ЗОШ №15 батьки платять 8 грн., а в НВК №№8, 9 та ЗОШ №12 комплексні обіди коштують по 6 грн. 50 коп. – 7 грн. Теперішнє ж подорожчання продуктів, кажуть підприємці, поки що до уваги не беруть.