Середа, 24 Квітня 2024 р.
28 Лютого 2014

ЧИ ПО ДОРОЗІ КОМУНІЗМУ З РЕВОЛЮЦІЄЮ?

У розпал революційних подій, 21 лютого, відбулась чергова сесія міськради. Відповідно натхненником кардинальних її рішень був вітер змін.

Віктор Притуляк зачитує імена Небесної сотніМіський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ оголосив хвилину мовчання на шану наших земляків, які загинули під час протистоянь у Києві. Пізніше депутат міськради Віктор ПРИТУЛЯК зачитав присутнім весь відомий на той момент список Небесної сотні. Також відбулося збирання коштів на поховання і матеріальної допомоги сім’ям загиблих подолян.

На сесії депутати прийняли текст звернення від імені влади міста щодо ситуації в країні, котре зачитав Михайло АНОСОВ. Зокрема, там ідеться про те, що в країні повністю втрачено довіру до органів державної влади, які стали заручниками злочинного режиму Януковича:

«Кам’янець-Подільська міська рада і міський голова як вільно обрані, а не призначені зверху органи самоврядування громади міста звертаються до керівників силових і правоохоронних органів із вимогою не виконувати злочинних наказів, від кого б вони не надходили, і діяти у повній відповідності до Конституції України та чинного законодавства.

Влада міста заявляє:

– громадянин Янукович, діяльність якого протягом листопада 2013 – лютого 2014 призвела до трагічної загибелі десятків мирних людей, не може визнаватись Президентом України та Гарантом Конституції;

– громадський порядок і життєдіяльність міста будуть повністю забезпечені міською владою разом з правоохоронними органами та громадою міста».

Як показав час, буквально наступного дня вимоги міської влади стали дійсністю – 22 лютого Верховна Рада ухвалила постанову про самоусунення Президента Януковича від виконання конституційних обов’язків і призначила дострокові вибори Президента на 25 травня 2014 р. А об’єднані екіпажі із представників правоохоронних органів і громадськості (загони самооборони «Громадський порядок») патрулювали місто ще з ночі на 21 лютого, зважаючи на велику кількість чуток, що з’явилися минулого четверга, про нібито завезення «тітушок» у місто. Як розповів на Майдані після сесії член виконкому Олександр БОРЕЙКО, жодних «тітушок» громадський патруль не знайшов.

Підтвердив цю інформацію і начальник міськвідділу міліції Юрій ДАХНО, котрий повідомив депутатам, що в місті не зафіксовано випадків порушення громадського порядку та в’їзду в місто підозрілих осіб, які можуть влаштувати провокації. Також Юрій Валентинович на сесії відзвітував про роботу міськвідділу міліції.

Ще одним радикальним рішенням стало ухвалене депутатами звернення до Міністерства юстиції з вимогою заборонити на території України Партію регіонів і Комуністичну партію. Мотивація – ці партії дискредитували себе, через їхню політику загинули українці. Щодо Комуністичної пролунала думка, що таким чином завдається образа старшим людям, котрі асоціюють свою молодість із часами розквіту Комуністичної партії. Контраргументом, що переконав більшість, стало зауваження про неможливість будувати майбутнє, повернувши голову в минуле, особливо криваве. Хоча ті, хто утримався під час голосування, міркували, що побудувати демократію на суцільних заборонах також буде проблематично.

А свідченням того, що Кам’янець завжди пам’ятає своїх ветеранів, стало рішення міськради про нагородження з нагоди 70-ї річниці звільнення Кам’янця-Подільського від німецько-фашистських загарбників відзнакою міської ради «Честь і шана»  полковника у відставці Олександра ШЕХА та учасника бойових дій Великої Вітчизняної війни Онисима ЖУКА.