Середа, 24 Квітня 2024 р.
28 Лютого 2014

НІЧНА ВАРТА: ДОБРОВОЛЬЦЯМ – ПОВ’ЯЗКИ, МІЛІЦІЇ – ПРАПОРЦІ

Берегти місто від можливих провокацій, «тітушок», чуток і різноманітних порушень в умовах нинішньої напруги взялися спільні загони самооборони у складі правохоронців і добровольців. Щовечора декілька активістів у цивільному реєструються в міськвідділі, отримують розпізнавальні пов’язки синього кольору та приєднуються до роти патрульної служби.

– Ми вирішили патрулювати міські вулиці разом із міліцією, аби кам’янчани не панікували через різні чутки, як це було минулого тижня, – каже один з ініціаторів створення спільних загонів, студент Олег МУЗИКА. – Поки що жодного разу не помічали в місті так званих «тітушок» чи провокаторів, а от нетверезих і ласих до чужого – чимало. Для прикладу, 22 лютого ми разом із працівниками міліції затримали грабіжника, який з аптеки на проспекті Грушевського вкрав скриньку з пожертвами для онкохворих дітей.

Зі слів заступника командира роти патрульної служби капітана міліції Олега МЕЛЬНИКА, піші та автомобільні наряди сьогодні пантрують місто в звичному штатному режимі – щоденно з вісімнадцятої вечора до другої години ночі.  Раніше правоохоронці співпрацювали з членами громадських формувань, тепер же до міськвідділу приходять всі охочі постерегти порядок. Вони ходять з пішими нарядами, на прохання міліціонерів надають допомогу і спостерігають за роботою патрульних.

– Документуйте правопорушення, заходьте у двори і перевіряйте підозрілі автомобілі, а якщо бачите групу людей – з’ясовуйте, навіщо вони зібралися! – дає настанови наряду патрульних заступник начальника Кам’янець-Подільського МВ УМВСУ підполковник міліції Олександр ТКАЧУК.

Повідомили правоохоронцям і про наявність інформації, мовляв, хтось розкидає квіти і поминальні лампадки, покладені під портретами Героїв Майдану. Тому ще одне спецзавдання – звертати на це особливу увагу. Слухали розпорядження й добровольці у цивільному. 26 лютого цю місію виконували студенти місцевого вишу Олександр ДМИТРИК і Микола АНДРЮХІН, а також член громадського формування «Міська дружина» Саїд ДУКАЄВ. Поки їх «увінчували» пов’язками, патрульні взялися прикрашати міліцейську форму синьо-жовтими атрибутами. Виявилося, вперше. Зав’язати на руки патріотичні синьо-жовті стрічки «для підняття іміджу міліції» їх зобов’язала «свіжоспечена» вказівка з  Міністерства. Саме вона оздобила українськими прапорцями і службові автомобілі правоохоронців. Втім, як кажуть у міськвідділі, якщо буде вказівка познімати символічні атрибути – так і зроблять. Теперішнє ж розпорядження зверху – показати людям, що міліція з народом.