П'ятница, 29 Березня 2024 р.
28 Лютого 2014

КОЖНОМУ БОРЦЕВІ – ПО СПРАВЕДЛИВОСТІ

Такого різноманіття політичних борців за справедливість, чесність і прозорість у державі, як цього тижня, кам’янецький Майдан, певно, не бачив, відколи стоїть. Уже добре знані в обличчя тутешні опозиціонери, трохи призабуті, але не менш амбіційні політичні лідери, молоді та наполегливі активісти столичного Майдану та багато інших понад усе прагнуть змін у своєму місті. Як це має відбуватися та з чого варто починати, бачення в кожного своє.

• Так, 25 лютого про власний варіант стабілізації ситуації в місті шляхом повного перезавантаження правлячої влади вирішив заявити депутат міськради Ростислав ЯРЕМА, оголосивши про мітинг на майдані Відродження. Послухати промови політика прийшли як його прихильники, так і ярі противники. І якщо до цього кам’янецькі мітингувальники були досить толерантними та стриманими, то у вівторок вранці наш Майдан вилився в океан протиріч, непорозумінь і навіть сутичок між активістами, та й не тільки.

Тісно на одній політичній арені стало й давнім опонентам Михайлу СІМАШКЕВИЧУ та Ростиславу ЯРЕМІ. Спроба першого вийти до людей і висловити свою думку закінчилась словесною перепалкою з головним організатором «дійства». До слова, чомусь не допускали до мікрофона й пересічних кам’янчан, котрі мали бажання поставити запитання Ростиславу Тарасовичу.

• З нестримною жагою до змін повернулися до Кам’янця-Подільського молоді активісти столичного Майдану, котрі виборювали волю нашому народу в найскрутніші для країни часи. Хлопці відрекомендувалися як представники 15 сотні Народної самооборони та «Правого сектору». На меті мають створити Кам’янецькі осередки своїх організацій, об’єднавши всіх небайдужих, та разом змінювати майбутнє рідного міста.

Першим рішучим кроком активістів з київського Майдану стало звернення до міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА із низкою вимог і пропозицій. Зокрема, в листі йдеться про спільне патрулювання міста самооборонівцями та співробітниками ДАІ, звільнення першого заступника міського голови Сергія САМАРИ, переформатування та оновлення громадської ради, публічний перегляд місцевого та обласного бюджету, ініціювання створення пам’ятного монумента в місті Героям Майдану та перейменування однієї з кам’янецьких вулиць, а також присвоєння центральній міській бібліотеці імені Костя СОЛУХИ.

• За справедливість боролися цього тижня і студенти К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Зо три десятки найактивніших вийшли 27 лютого під центральний корпус вишу з вимогою створити незалежну комісію, яка б взялася за «розслідування звернення студентів з приводу утисків щодо Майдану та порушення їхніх прав, щодо хабарництва та якості освіти у виші».

Так звану акцію діалогу провести вирішили на засіданні Вченої ради університету, де зібралися викладачі та керівництво вишу. Щоправда, останні про це не підозрювали, втім порядок денний таки порушили, давши мітингарям слово. Виголосив його делегований студентами Юрій РАДАВЧУК, котрий назвав себе координаторам об’єднаної групи активних громад і організацій у Кам’янці-Подільському.

Вже в тіснішому колі перемовини з ініціативною групою студентів провів керівник відділу навчально-виховної роботи і гуманітарної освіти Анатолій ЗАВОДОВСЬКИЙ. Вирішили найближчим часом провести збори представників факультетів, студентського сенату та страйкового комітету, викладачів і, власне, організаторів руху, аби спільно розслідувати вищезгадані проблеми.

• А ввечері 27 лютого активісти 12 різних рухів та організацій (Самооборона, «Правий сектор», «Пласт», Народний контроль та інші), а також небайдужі мешканці Кам’янця заполонили центральну міську бібліотеку. Тут, у форматі круглого столу, активісти обговорювали створення єдиної організації, яка б постійно контролювала дії влади. Це має бути альтернатива Громадській раді, яка наразі функціонує при міській раді. Нова організація створюватиметься за допомогою юристів і найближчим часом буде документально оформлена.