П'ятница, 29 Березня 2024 р.
7 Березня 2014

ХТО Є ХТО В РЕВОЛЮЦІЙНИХ КОМАНДАХ

Лексикон кам’янчан побагатшав на нові терміни. Обговорюючи останні події, що прогриміли в місті й районі, обійтися без таких слів, як «Самооборона», «Правий сектор», «радикал» чи «сотник», практично неможливо.

Втім не зовсім легко мешканцям розібратися і в народжених революцією організаціях. Тому й виникають запитання на кшталт: хто з ким співпрацює, чому місцева Самооборона має декілька клонів і, зрештою, хто за яку справедливість у нашому місті бореться?

САМООБОРОНА: ХТОСЬ ЛЮСТРУЄ, А ХТОСЬ ЧАТУЄ

Олександр КРАВЧЕНКОЯкщо нині чи не всі кам’янчани знають про громадський рух з назвою Самооборона Майдану (який cформувався з активістів Євромайдану в Києві під час сутичок із силовиками, а нині діє і в регіонах), то не зовсім розуміють, чому в Кам’янці говорять про різні організації Самооборони. З’ясувалося, що в місті справді є декілька добровільних формувань з однаковою назвою, проте з різними керівниками, і поки що незалежні одна від одної.

Про свою діяльність гучно заявили представники 15 сотні, утвореної на барикадах в столиці, з керівником Павлом БІЛОУСОМ і активістами Миколою ГОРДІЙЧУКОМ, Іваном МАЛАНЧУКОМ, Андрієм та Дмитром МАЗІЯМИ. Саме за їхньої участі минулого тижня «летіли голови» районних очільників і падали пам’ятники Леніну в районі.

А щоб розвіяти всілякі сумніви довкола своєї персони на чолі місцевої Самооборони, Павло Білоус представив тимчасове посвідчення координатора цього руху в місті та районі, отримане, з його слів, від секретаря Ради національної безпеки і оборони України Андрія ПАРУБІЯ, котрий є головою Самооборони Майдану.

– Через нашу сотню в Києві пройшло декілька десятків кам’янчан, а взагалі були мітингарі з різних міст – від Закарпаття до Москви, – каже Павло. – Сьогодні кілька наших сотників досі стережуть деякі об’єкти на Майдані. А для порядку й утворення своєрідної вертикалі Самооборони Андрій Парубій призначає координаторів на місцях. До наших загонів входять не тільки ті кам’янчани із 15 сотні, але й просто активні добровольці. Плануємо провести переговори з людьми, які теж називають себе Самообороною, аби вони або долучилися до нас, або називали себе інакше. А, як відомо, і в місті, і в районі є самооборони, створені ВО «Батьківщина», з ними й проведемо переговори.

Допускають активісти-сотники й співпрацю з міською владою, проте лише в межах спільних цілей – з питань охорони громадського порядку в місті, скажімо. Проте основними своїми завданнями називають не тільки порядок, але й люстрацію.

Фігурувати на нашому Майдані почало й ім’я депутата міськради Дмитра НОВІКОВА, який начебто теж очолює місцеву Самооборону. Виявляється, очолює, втім зовсім іншу, яка тісніше співпрацює з лідерами місцевого Майдану.

Дмитро НОВІКОВ– Я як представник партії «Батьківщина» і депутат з перших днів їздив на столичний Майдан. Ми були там не щодня, але на кожному Вічі. Коли ж постало питання охорони місцевого Майдану, громада вирішила організувати Самооборону. Наші хлопці берегли порядок і спокій не тільки під час мітингів на майдані Відродження, але й у «походах» активістів на райраду та райдержадміністрацію, брали участь у спільному патрулюванні міста разом із міліцією. Наразі ж співпрацюємо з військовим комісаріатом стосовно оповіщення наших військовозобов’язаних.

Інформацію про кількість добровольців у цій Самообороні Дмитро Георгійович поки що називає конфіденційною. Каже, що імена «оборонівців» уже подали до військового комісаріату для можливої мобілізації, а далі все залежить від ситуації в країні.

«ПРАВИЙ СЕКТОР»: ВИШКІЛ ПОЗА АРМІЄЮ

А поки одні кличуть до призову, інші вже проходять вишкіл поза армійськими лавами. Мова йде про ще один громадський рух у місті, який згуртував активістів революції. Це більш радикальне формування «Правий сектор» (керівник на державному рівні Дмитро ЯРОШ). Його представники називають себе організацією військово-патріотичного спрямування, за традицією вояків УПА, замість імен мають псевдо і також встигли долучитися до кадрових пертурбацій у районі. Хлопці кажуть, що хоч їх і можна було побачити в масках на обличчі, втім боятися цього не варто, бо вони не чинять жодних протизаконних дій і мирно налаштовані до мешканців.

– Місце постійної дислокації наших підрозділів – у Кам’янці-Подільському, втім зона дії трохи ширша, – пояснює командир місцевого осередку «Правого сектору» Олександр КРАВЧЕНКО, якого кличуть Саїдом. – Тісно співпрацюємо лише з офіційно делегованим Павло БІЛОУСсюди керівником місцевої Самооборони Павлом Білоусом. Хоча «Правий сектор» і Самооборона – це різні організації. В нас є чітка дисципліна та ієрархія. А ситуація, яка склалася в країні (можливість військової інтервенції з боку Росії), вплинула на те, що головний штаб «Правого сектору» безпосередньо підпорядковується РНБО. Це дає мені право подавати до військкомату списки військовозобов’язаних, які в складі «Правого сектору», щоб їх звільнили від призову в стройові частини української армії. Вони виконуватимуть військовий обов’язок у складі наших підрозділів.

Мої хлопці займаються вишколом, тренуються. Особовий склад міського осередку формує командир силового блоку, кам’янчанин Іван ДРОБНИЙ. На сьогодні ми готуємо три підрозділи. Більшість бійців – це люди, які на Майдані не були або ж були ситуативно, але з ними працюють фахові інструктори. Я тісно співпрацюю з Хмельницьким штабом: готуємо однакову форму, шеврони, розпізнавальні знаки. Найближчим часом усі представники руху ходитимуть у формах. Що ж стосується масок, то маємо розпорядження їх зняти. Але в деяких випадках бійці можуть приховувати обличчя – для свого ж захисту. На жаль, сьогодні по всій країні є факти, коли люди, прикриваючись іменем «Правого сектору», роблять неправомірні дії.

Питання люстрації наразі для «Правого сектору» відійшло на другий план перед загрозою військової інтервенції. Хоча до цього питання обіцяють повернутися і, зі слів Олександра Кравченка, працювати тільки в законному полі.