Четвер, 25 Квітня 2024 р.
7 Березня 2014

ІНВЕСТИЦІЇ У НЕРВИ ЛІКАРІВ І ЗДОРОВ’Я ПАЦІЄНТІВ

Ближчими до Європи стали бригади екстреної медичної допомоги. В лікарів з’явилася можливість рятувати в екстремальних умовах так, як це роблять у цивілізованих країнах – зі спеціальним медобладнанням.

Фельдшер Яна Сугера показує комірець для фіксації шийного відділу– Ми отримали засоби медичного призначення, про які давно мріяли, – каже головний лікар станції екстреної медичної допомоги Мирослав КОЛОМИЙ. – Колись на змаганнях «швидких» у Львівській області ми могли тільки позаздрити польським медикам. Нам дали завдання визволити травмованого непритомного водія з автомобіля, який потрапив у ДТП. Лікарі почали його витягувати без спецобладнання, а суддя підійшов і каже: «Можете його вже не рятувати. Він помер».

Сьогодні ж фельдшер четвертої виїзної бригади Яна СУГЕРА із захопленням демонструє нову яскраво-червону форму та отримане обладнання. Це, зокрема, різні види шин для іммобілізації хворого при переломах кінцівок чи хребта: вакуумні вартістю 2970 грн., надувні – 1600 грн. Відтепер навіть у найглухішому селі бригади «екстреної» забезпечені спеціальними ношами для визволення пацієнта, котрі коштують 2450 грн. А завдяки брезентовим ношам, які витримують до 300 кг ваги, стало зручніше нести хворого поверхами. Раніше медики використовували для цього міцні простирадла. В арсеналі «швидкої» з’явилися й спеціальні пластмасові дошки з набором реміння.

Крім того, лікарі чекають на наступні інвестиції у якість їхньої роботи – обіцяні електрокардіографи, дифібрилятори та глюкометри, яких по селах практично немає.