Четвер, 28 Березня 2024 р.
4 Квітня 2014

РЕМОНТ ДОРІГ: СЕЗОН ВІДКРИТО. ОБІЦЯЮТЬ БАГАТО

Сам Наполеон позаздрив би планам наших комунальників щодо цьогорічного ремонту міських доріг. Чи можна буде позаздрити результату, підсумуємо наприкінці сезону, а поки що почуємо, чим міські чиновники планують втішити кам’янецьких водіїв і пішоходів.

РЕМОНТ ДОРІГ: СЕЗОН ВІДКРИТО. ОБІЦЯЮТЬ БАГАТОПерше латання доріг дорожники розпочали 15 березня. Кажуть, сприяли цьому погода, підготовлена ще взимку техніка й заготівля 120 т сезонного асфальту. Більше того, комунальники запевняють, що перестрахувалися від минулорічних «проколів» – неорганізованості й хаотичності в роботі. Бо тепер, мовляв, відпрацювали технологію, запаслися чітко визначеним переліком робіт і технологічною картою кожної вулиці.

– Сьогодні основне питання – фінанси, точніше, не їхня кількість, а реальність, – каже заступник міського голови Сергій Бабій. – Коштів виділено достатньо, аби зробити багато. Консолідована з усіх бюджетів сума – близько 7 мільйонів гривень. Питання в тому, щоб казначейство їх перевело.

ЗАЛАТАЛИ В’ЇЗД, ПІДЛАТАЛИ ВИЇЗД

– Традиційно ямковий ремонт ми розпочали із Хмельницького шосе, яким водії в’їжджають до Кам’янця, – продовжує головний комунальник міста. – Залатали й вулицю, якою виїжджають з міста, Лесі Українки – від Уральської до Північної. Вдалося виконати ямковий ремонт вулиць Північна та Огієнко, вирішити проблему перехрестя біля кабельного заводу, відремонтувати дорогу на Шевченка (до Соборної) й зробити весь проспект. Після завершення Червоноармійської переїжджаємо на мікрорайон. На цьому перший ямковий ремонт завершуємо і переходимо на гарячий асфальт.

– Сергію Віталійовичу, дуже бідкаються водії з приводу дороги на вулиці Черняхівського. Чому їй не перепало декілька латок, коли робили Хмельницьке шосе?

– Тут треба говорити не про ямковий, а про поточний ремонт. Вулиця є в переліку на цьогорічний сезон.

Поточний ремонт цьогоріч комунальники пообіцяли близько трьом десяткам вулиць, проте поки що цей перелік не є остаточним. Однією з перших реанімуватимуть Молодіжну: одну частину – поточним ремонтом, іншу – ямковим. До речі, як розповів Сергій Бабій, для цієї вулиці є додаткові кошти з Держбюджету. Загалом їй перепало 170 тис.грн. Ще одна дорожня катастрофа, яку планують ліквідовувати першочергово, – ділянка в районі Будинку офіцерів.

ВИДАТНІ ІМЕНА ЧЕКАЮТЬ КАПРЕМОНТУ

– Сергію Віталійовичу, які основні завдання стосовно капітального ремонту?

– Питання номер один – вулиця Чехова. На неї кошти виділені, але ця дорога дуже широка, її важко буде зробити.

– Навіщо ж таку широку починали й такою її рекламували?

– Не ми її починали, але ми її завершимо. Спробуємо цьогоріч зробити транспортний коридор, тобто одну половину дороги, але до самого проспекту. Наразі немає сенсу на цю вулицю спрямовувати всі гроші. Капітального ремонту потребує дорога на Шевченка, де стерся асфальт. Сподіваємося, що додаткові кошти з області виділять і на капремонт чи не найгіршої в центрі міста вулиці – Данила Галицького. Цього року хочемо завершити ремонт центральної частини Огієнка.

– Не передумали центр міста укладати шашкою?

– Ні, цієї стратегії ми не змінювали. Мови не може йти про асфальт. Будемо використовувати спеціальну дорожню шашку, товщиною 8 сантиметрів (тротуарна – 4), на яку дають 7 років гарантії. До речі, шашкою зробимо ту ж вулицю Данила Галицького – від Лесі Українки до проспекту, а вже до Привокзальної буде асфальт.

– Чи збільшиться цього року кількість відремонтованих перехресть?

– Так, заплановано зробити декілька. Відремонтовані капремонтом перехрестя дали можливість зекономити 300 тисяч гривень на ямковому ремонті.

ДОРОГАМ – ЗЕБРИ, ДВОРАМ – ЛАТКИ

Водіям та пішоходам комунальники обіцяють і «свіжу» дорожню розмітку, адже зізнаються, що давно заборгували місту роботи з її нанесення.

– В останні два роки не було системного підходу до цього питання, – каже Сергій Віталійович. – Ми навіть техніки необхідної не мали, позичали її в Дунаївцях. Тепер же придбали засоби, змінили виконавця і хочемо перейти на дорожчу фарбу.

Цьогоріч вперше в міській скарбниці з’явилися кошти на ремонт доріг у дворах будинків, який не проводили вже близько 20 років. Наразі ж на таку нагальну потребу з бюджету розвитку міста виділили 300 тис.грн. Втім їх, як завжди, замало. Суму порівну поділили на 25 умовних округів, і першочергово лататимуть ті двори, мешканці яких проявлять бажання додати до бюджетних грошей заощадження із власних гаманців.