П'ятница, 29 Березня 2024 р.
11 Квітня 2014

ДЕПУТАТИ СЛІДКУВАЛИ ЗА ГРОШИМА СВІТОВОГО БАНКУ

Нещодавно, під час однієї із сесій міськради, депутати поцікавилися, наскільки ефективно КП «Міськтепловоденергія» освоїло позику Світового банку для проведення реконструкції об’єктів водопостачання та водовідведення. Тим більше, що Кам’янець незабаром отримає новий кредит Світового банку під 0,01% річних, але тепер уже на оновлення системи теплопостачання.

КП «Міськтепловоденергія» освоїло позику Світового Для детального розгляду цих питань 8 квітня зібрався депутатський клуб. З інформацією про виконані роботи виступила директор департаменту економіки Майя ГУРСЬКА.

За даними КП «Міськтепловоденергія», для модернізації системи водопостачання та водовідведен-ня залучено 41 млн. 150 тис.грн. Їх витрачено на реконструкцію водопровідних каналізаційних насосних станцій і артезіанських свердловин, на яких замінено 49 насосів, 64 одиниці запірної арматури, засувки та інше обладнання; на насосній станції першого підйому замінено ліфт і прилади обліку. Також за ці кошти модернізовано обладнання каналізаційних очисних споруд – мулоскреб і мулосос, замінено 7,9 км аварійних мереж і придбано сучасний екскаватор та промивочну машину. Невдовзі очікується надходження ще двох таких машин.

Всі ці заходи в першу чергу спрямовувалися на те, щоб оновити обладнання, яке здебільшого прослужило вже понад 40 років і вичерпало свій ресурс, а відповідно гарантувати кам’янчанам безперебійне постачання води та відведення стоків. З точки зору фінансів, це економія електроенергії на суму 3 млн. 38 тис.грн. на рік і зменшення витоків води на 603 тис.куб.м, що в грошах становить 2 млн. 32,1 тис.грн.

Ці розрахунки викликали сумніви в депутата міськради Олександра ШКВАРСЬКОГО, який зазначив, що напередодні ознайомився з усіма викладеними цифрами і зробив свої висновки. Зокрема, в Олександра Антоновича економічний ефект вийшов не 5 млн.грн., а лише 2, про що він і повідомив колегам.

Аби встановити істину, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ сказав, що віддасть розрахунки на експертизу, і якщо буде виявлено порушення, постане питання профпридатності деяких співробітників.

Щодо майбутнього кредиту на реконструкцію системи опалення, то планується залучити 15,36 млн. доларів США під 0,01% річних. За ці кошти буде проведено закриття ТЕЦ, яка вичерпала свій ресурс, побудовано нові й модернізовано наявні котельні та центральні теплові пункти, також буде здійснено ліквідацію аварійних трас і встановлено індивідуальні теплові пункти у 82-х будинках.

Завдяки цим заходам, планують економити по 1 млн. 533 тис.грн. на рік.

Після дискусії в сесійній залі директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК запросив колег здійснити об’їзд об’єктів, де проводилася реконструкція.

Першим пунктом призначення стала автоматизована диспетчерська служба, яка в режимі он-лайн відслідковує діяльність усіх служб підприємства – починаючи від насосних станцій і закінчуючи спостереженням за пересуванням автомобілів аварійних бригад. Далі депутатський корпус відвідав головну каналізаційну станцію, каналізаційні очисні споруди та водонасосну станцію другого підйому.