П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Квітня 2014

ЗАМКОВИЙ: ПРОЇЗД ВІДКРИТО

З 15 квітня проїзд Замковим мостом перестав бути платним. Сьогодні перед ним відкрито шлагбауми. В будках, куди сплачували кошти автомобілісти, котрі бажали скоротити шлях до Довжка, нині порожньо. А історичною пам’яткою торують собі шлях вантажівки, великі автобуси, загалом усі, кому до цього рух мостом був заборонений.

Таким чином вступила в дію ухвала Вінницького апеляційного адміністративного суду, яка передбачає скасування платного проїзду. Про те, що буде далі, ми запитали в міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА.

– На жаль, при розгляді нашої апеляційної скарги суд не взяв до уваги роз’яснення податкової адміністрації про те, що вони вважають плату за проїзд мостом додатковим місцевим збором, – зазначив Михайло Євстафійович. – Ухвалу суду ми поки мусимо виконати, але справу ще не завершено, наразі готуємо касацію до суду вищої інстанції.

Більше того, плануємо спільно з Асоціацією міст України вирішувати такі питання на державному рівні. Історичним містам, як-от Львів, Луцьк, Кам’янець, зовсім не виділяються кошти на реставрацію пам’яток історії та культури. Нам кажуть шукати гроші на місцях. А коли їх находиш – встромляють палиці в колеса.

Я досі вважаю наше рішення виправданим і сподіваюсь, що доведемо його законність. За рахунок коштів з платного проїзду ми все-таки змогли зробити частину реставраційних робіт і значно скоротили інтенсивність навантаження на міст. Повністю перекрити Замковий у законодавчому полі нині також проблематично, тому будемо звертатися до Міністерства культури з проханням виділити кошти на реставрацію. Гадаю, вони перед тим зроблять ще одне обстеження споруди на предмет аварійності.

Мені прикро, що тепер мостом почнуть їздити всі, кому не ліньки. І в першу чергу – вантажівки, водії яких завжди мають бажання уникнути зустрічі з пунктом ДАІ, що розташований при в’їзді до міста. Їхати в об’їзд також ніхто не буде через ціни на бензин. Цікаво, як довго витримає міст?

На запитання про подальшу долю обладнання та невикористаних карток мер відповів, що обладнання поки залишається, наголосивши, що з міської скарбниці на нього гроші витрачено не було. А питання щодо невикористаних карток вирішиться в законному порядку, адже судові справи ще не завершились.