П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Квітня 2014

АМБУЛАТОРІЇ БЕЗ АНАЛІЗІВ, А ГІПЕРТОНІКИ – БЕЗ ПРОЕКТУ

Міська медицина захлинається від браку коштів і потребує негайного лікування. Через подорожчання в геометричній прогресії пального на деякий час припиняється забір аналізів у десяти міських амбулаторіях сімейної медицини. Відтак хворі будуть вимушені добиратися до лабораторії міської поліклініки.

Неприємний сюрприз чекає і на діабетиків. Навіть у центральній лабораторії їм не визначать рівень глюкози в крові. Причина банальна – немає реактивів.

Начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК сподівається: щойно стабілізуються ціни на пальне й нормалізуються видатки на паливо, все повернеться на круги свої.

– Просимо кам’янчан з розумінням поставитися до тимчасових змін і користуватися послугами центральної лабораторії, – зазначив Юрій Васильович.

Легшим стане гаманець і у хворих на гіпертонію. Якщо минулого року держава  відшкодовувала їм частину вартості ліків, то нині це під великим знаком запитання. 

Як повідомив провідний спеціаліст – провізор-інспектор з фармацевтичних питань УОЗ Леонід КОЛОС, на втілення пільгового проекту на 2013 р. з обласного бюджету нашому місту було виділено 468 тис.грн., з яких 135 тис.грн. так і зависли в області й поки що не надійшли до місцевих аптек. Торік правом купувати ліки з компенсацією скористалися понад 26 тис. містян. Лікарями було виписано майже 26 тис. рецептів, аптеками відпущено ліків на суму 450 тис.грн. Повернути фармацевтам минулорічний борг і за січень 2014-го департамент охорони здоров’я ОДА обіцяє в червні.

Гіпертоніки й надалі продовжують навідуватися до лікарів, якими за І квартал було виписано майже 6 тис. рецептів. Однак купувати ліки хворі відтепер змушені за повною вартістю. Крім того, ще й за новими цінами, які вже надто кусають.