Четвер, 25 Квітня 2024 р.
9 Травня 2014

НЕ КОЖНА РИБА ДОПЛИВЕ ДО КІНЦЯ ДНІСТРА…

– У нас рибалок штрафують за ловлю в період нересту, а тим часом у великій кількості гине риб’яча ікра через спуск води у водосховищі. І так щороку, – поскаржився у телефонному дзвінку до редакції мешканець району Юрій УНЯТИЦЬКИЙ. – А ікра вже настільки велика, що навіть видно було пуголовків. Люди її жменями збирають, щоб годувати курчат.

З такими самими скаргами прийшов до нас і кам’янчанин Сергій СТЕЛЬМАХ:

– У перші дні травня відпочивав на Дністрі біля села Устя. І якщо в перший день вода була на звичному рівні, то наступного – вже на 30 сантиметрів нижче. На березі посохло чимало ікри. Гинуть не лише риба, а й раки та жаби.

ДністерСкарги на спуск води у Дністровському водосховищі турбує наших читачів щороку, але, незважаючи на висвітлення проблеми, ситуація, на жаль, не змінюється. Ось і нинішня відповідь начальника відділу водних ресурсів Новодністровського регіонального управління водних ресурсів Олега ПРАЧУКА на скарги була досить передбачуваною:

– Ще на початку квітня відбулася нарада за участі науковців, рибників і громадськості, на якій затвердили дату спуску води, – каже він. – При нинішній водності Дністра неможливо створити належних умов для риборозведення одночасно в його верхній і нижній течіях. Якби не спускали води на Дністровському водосховищі, то біля Дністровського лиману умови для риби були б гіршими, адже в Карпатах не ідуть дощі, тож приплив води з Дністра невеликий. Рибники та екологи прийняли рішення на користь пониззя річки. Спуск води триватиме до 10 травня, потім водосховище будемо знову наповнювати.

До того ж першими завданнями водосховища є протипаводковий захист, забезпечення населення водними ресурсами, енергетика, а вже потім рибне господарство.

Отож, Середнє Придністер’я принесли в жертву. Власне, як це робили і раніше.

Втім загибель ікри не єдина проблема Дністра. Наші співрозмовники були вражені величезною кількістю сміття на берегах річки – відпочивати в таких умовах не дуже приємно. Хоча, враховуючи анексію Криму та неспокійну ситуацію на півдні України, наше Придністер’я могло би стати хорошим варіантом для відпочинку.