Четвер, 25 Квітня 2024 р.
9 Травня 2014

КАЛИНОВА АЛЕЯ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ

Нещодавно в місті, поблизу вулиць Шевченка та Князів Коріатовичів, з’явилася калинова алея пам’яті Героїв Небесної сотні.

Таку гарну справу зініціювали громадські організації МГО «Рада Майдану» та «Жіноча сотня міста Кам’янця-Подільського», Таку гарну справу зініціювали громадські організації МГО «Рада Майдану» та «Жіноча сотня міста Кам’янця-Подільського», до яких пристали небайдужі кам’янчани. Місцевим активістам було виділено ділянку для посадження калин за пам’ятником воїнам-афганцям.

За декілька годин активної праці громади на схилах міста постала алея пам’яті Героїв Небесної сотні, які ціною власного життя відстояли для нас свободу і можливість будувати демократію в Україні.

Активістки «Жіночої сотні» Людмила Продан, Лариса Діновська, Ольга Аталиєва, Ніна Гунчак та Ірина Щесняк повідали: «Кущі калини (кожен вартістю 42 грн.) відбиралися в Новоушицькому лісовому господарстві. Більшу частину проплати їхньої вартості взяла на себе Валентина Волошина, а також активні небайдужі кам’янчани. Сподіваємося, що ця калинова алея стане символом не лише традиційного для українців пошанування сонця та вогню, символу краси та радості, а також символом крові, пролитої героями за свободу та волю України, й оберегом для наступних поколінь, заради яких загинули Герої».

P.S. Цей день став знаменним для майданівця Мирослава Мошака, який не лише брав активну участь у висаджуванні кущів калини, а й у такий активний спосіб святкував свій день народження й отримав привітання від майданівської спільноти.

КАЛИНОВА АЛЕЯ

Кремлівським бонзам

«простору» замало –

Було тоді, так і тепер,

Безжально вас під кулі слали

В той ненажерний «транспортер»…

Лягла алея схилом непримітна,

Пора прийде, розквітне знов

І цвітом вам поклониться привітна,

Як шана наша і любов…

А восени вона зачервоніє –

Скорботна згадка знов і знов.

Не просто так калина пломеніє,

То юна ваша вбита кров.

Калинову алею ми заклали,

Нехай цвіте, хай червоніє,

Щоби усі і вічно пам’ятали:

То кров загиблих пломеніє!

Володимир КОБЗА.