П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
16 Травня 2014

ЧИ ПО КИШЕНІ ІНВЕСТОРУ ЗАПАХ БАРДИ?

Опівдні 12 травня, саме перед дощем, місто знову накрив нестерпний сморід  відстійників барди спиртозаводу. Разом із неприємним запахом до редакції линули телефонні дзвінки та листи від обурених жителів, котрі скаржилися, що не можуть нормально дихати.

«Промислові хімічні відходи, стічні води та залишки від виробництва дріжджів «Змій Горинич» не очищуються, а виділяються на відстійники площею 32 га. Залишки дріжджів викликають інтенсивне бродіння та випари небезпечних, токсичних, хімічних речовин, якими дихаємо ми – місцеві жителі, гості та туристи», – пише в листі до редакції голова первинної профспілкової організації ВПС «Захист справедливості» ДП «Довжоцький спиртовий завод» Анатолій ЯСНИЛО.

Вже не один рік прощупують різні методи боротьби із смородом як громада, так і влада. Обнадійливе світло наприкінці тунелю з’явилося торік, після грудневого відрядження кам’янецької делегації до Німеччини на чолі з міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ і керівником ДП «Довжоцький спиртозавод» Олегом ТЮХТІЄМ, які на власні очі побачили, як виробляється біогаз на спеціальних установках.

– За допомогою сучасної біогазової установки ми могли б переробляти барду спиртозаводу, сміття з нашого сміттєзвалища, курячий послід з «Авіса», відходи супермаркетів тощо, при цьому ще й отримувати дешеву електроенергію та газ, – після відрядження розповів Михайло Євстафійович.

Влада взяла двомісячний тайм-аут, аби детально з усім ознайомитися і з’ясувати, хто зможе придбати цю установку: спиртозавод, «Авіс» чи саме місто разом з кам’янецьким бізнесом, а можливо, й усі разом. Минуло вже п’ять місяців, і «ПОДОЛЯНИН» вирішив дізнатися, як просувається справа.

З’ясувалося, що неспокійна ситуація в державі внесла свої корективи.

За словами Михайла Євстафійовича, на сьогодні німецька сторона не відмовляється від ідеї будівництва біогазової установки й навіть відшукала банк, який не проти виділити кошти. Однак міська влада та вищевказані підприємства не готові влазити до боргової ями. Руку допомоги можуть простягнути бізнесмени, які наразі вивчають усі «за» й «проти».

– Птахофабрика «Авіс» дає гарантійний лист і готова продавати послід для переробки. Власники спиртозаводу також забезпечать продаж барди і закупівлю газу, який вироблятиметься. Біогазову установку плануємо встановити безпосередньо на бардополях або ж на території колишньої мазутної станції спиртозаводу. Якщо заплановане вдасться реалізувати, то місто врешті  позбудеться надокучливих неприємних запахів, – повідомив Михайло Євстафійович.