Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
23 Травня 2014

ПРОТИ ЛЮДЕЙ У ЧОРНОМУ ВИСТУПИЛИ ЛЮДИ У ЗЕЛЕНОМУ КАМУФЛЯЖІ

Кравченка намагаються вивести із залуКравченка намагаються вивести із залуМинулого тижня представники «Правого сектору» при повній амуніції, що притаманна їхній організації, вийшли перед мостом «Лань, що біжить» з метою блокування руху автотранспорту дорогою державного значення. Таким чином вони продемонстрували своє бажання зробити вакантною посаду генерального директора КП «Міськтепловоденергія», яку сьогодні обіймає Валерій ГОРДІЙЧУК (детальніше в «ПОДОЛЯНИНІ» від 16 травня). Ці кроки ПС містяни сприйняли неоднозначно: комусь подобалась рішучість люстраторів, а когось обурив такий негативний «піар» Кам’янцю напередодні Дня міста. Ситуація загострилася наступного дня, коли «Правий сектор» поставив до відома міську владу про те, що на 17 травня вони запланували наступне перекриття з тими ж вимогами, але вже на Замковому мосту. Акцію врешті скасували.

Керівник міського осередку «Правого сектору» Олександр КРАВЧЕНКО причини перенесення акції оприлюднив у коментарі «Незалежному громадському порталу», де стверджував, що на нього та інших членів ПС посипались погрози, а також «нам повідомили достовірні джерела, що на завтра, під час нашої акції протесту, плануються серйозні провокації. Можливо, навіть із залученням вибухових пристроїв» (цитата з НГП).

Аби розібратися в конфліктній ситуації, на понеділок було скликано засідання депутатського клубу за участю представників громадських об’єднань, журналістів і «Правого сектору». Передбачалося, що у формі цивілізованого діалогу сторони протистояння спробують почути один одного. Проте, як засвідчили подальші події, місто з давніми традиціями місцевого самоврядування почало втрачати демократичний вигляд.

Не встиг міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ завершити вступну промову, як право першого виступу на депутатському клубі собі забезпечив голова Громадської ради Олег ГІЛЬОВСЬКИЙ, стрімко вийшовши на трибуну. Олег Володимирович заявив, що через розповсюджену «Правим сектором» інформацію про можливі провокації з вибухівкою він боявся з дитиною вийти на святкування Дня міста і осудив дії ПС.  Кравченко відповів, що це видумки журналіста НГП, а не його дослівний виступ. Подальший діалог із Кравченком виявився неможливим, бо його попід руки почали вести на вихід невідомі чоловіки. Повернуло Олександра в зал втручання мера і депутатів.  

Валерій Гордійчук у своєму виступі розповів людям, які зініціювали проти нього акцію, про здобутки «Міськтепловоденергії» за час його керівництва: з якими боргами йому довелося прийняти підприємство, і що сьогодні воно їх не має, що протягом тривалого часу «МТВЕ» визнають як одного із лідерів теплоенергетики України, а кам’янчани натомість завжди мають тепло і воду. Присутні мали змогу поставити запитання Валерію Григоровичу щодо тарифів, індивідуального опалення тощо.

Також Гордійчук повідомив про свій намір з часом подати до суду через звинувачення «Правого сектору», котрі він вважає наклепом.  

У відповідь Олександр Кравченко, який повернувся до трибуни не без перешкод, зазначив, що акція ПС була такою гучною тому, що, тільки привернувши увагу громадськості, можна щось змінити.

Завершився депутатський клуб раптово і, так би мовити, на півслові. Знову вищезгадані чоловіки спортивної статури примусово почали виводити із сесійного залу Кравченка. Щоб його захистити, з місць повскакувала Самооборона. Викликали міліцію. Зрозуміло, що в такій ситуації депутати запропонували міському голові закрити засідання.

Хто були ці молоді люди, котрі взялися керувати парадом у міському парламенті, журналісти дізналися через два дні.

Члени міської варти21 травня керівництво формування з охорони громадського порядку «Міська варта» скликало прес-конференцію, де презентувало свою діяльність. 

Начальником штабу МВ є Андрій ЛІВІЦЬКИЙ, його першим заступником – Віталій ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, керівником спецзагону – Василь ДУСЯК, заступником керівника підрозділу – Олександр ТАРАСЮК (усі на фото справа наліво).

Представники ЗМІ дізналися, що формування має на меті недопущення безладу в місті, діє на підставі чинного законодавства, а поповнити його лави можуть люди, перевірені органами внутрішніх справ, а також добре підготовлені фізично.

Сформувалася «Міська варта» ще в грудні минулого року, проте зареєстрована два місцяці тому. Офіційні посвідчення видано 20 чоловікам. Члени формування стверджували, що мають свої люстраційні списки, проте наполягають на верховенстві закону. Також вони не проти, аби організатори якихось публічних подій чи акцій у Кам’янці ставили їх до відома, і вони зможуть забезпечити громадський порядок. Свої дії під час депутатського клубу «вартові» пояснили тим, що їм набридли дії деяких сил щодо дестабілізації в місті, і вони хочуть захистити громаду. 

Але після їхньої поведінки під час депутатського клубу логічним постає запитання, чи захоче такого захисту громада?