П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Червня 2014

КАМ’ЯНЕЦЬКЕ БАЧЕННЯ ТЕЛЕБАЧЕННЯ

Із частиною чоловічої команди громадського телебачення «Рodillya.tv» – Дмитром РОМАНЦЕМ, Олександром КОХАНОМ і Максимом ЛІСОВСЬКИМ – ми зустрілися в затишній студії , що на другому поверсі адмінбудівлі СКБ МЕТ. В одній-єдиній, пофарбованій у жовте кімнаті хлопцям вдалося вмістити і знімальний майданчик, і робочі місця журналістів, і навіть невеличку зону для кави. Телевізійну ж кухню тут видають декілька штативів, пара фотокамер, творчий хаос біля єдиного робочого комп’ютера і два вільні столи, які час від часу займають гості студії.

Дмитро Романець, Олександр Кохан, Максим ЛісовськийЗа три з лишком місяці існування громадського за ними вже встигли посидіти більше як десяток місцевих чиновників, політиків, активістів і громадських діячів. Їхні погляди, відверті зізнання, а часто й несподівані одкровення репортери цього каналу знімають без зайвих купюр і яскравих спецефектів.

– Майдан показав необхідність такого проекту, а столичне «Hromadske.tv» – його можливості, – каже Дмитро Романець. – Ми ж, розуміючи обидва фактори, вирішили, що Кам’янцю теж саме час робити власне громадське телебачення. Його ідея зародилась у нас ще наприкінці минулого року, коли захотілося створити щось своє, незалежне, позбавлене впливу бізнесу й політики.

Першим нашим проектом були сюжети «Погляду.UA». До участі в ньому запрошували молодих людей з певною громадянською позицією і ставили їм конкретні запитання про те, яким вони бачать подальший розвиток країни, регіону, нашого міста. Згодом перейшли і до зйомок актуальних інтерв’ю. Так усе й завертілося. Сформували команду, почали реалізовувати свої ідеї, але, зрештою, виявилося, що це цікаво й іншим. Ми навіть не очікували такого результату.

Команда «Рodillya.tv» поки що невелика. Нині її формують близько десятка небайдужих ентузіастів. Журналістів із професійною освітою серед них лише двоє, решта – фотографи і громадські активісти Олександр МАК, Денис МУДРЕЦОВ, Андрій РАТУШНИЙ, Віктор ШКВАРСЬКИЙ. Себе хлопці називають «персональними журналістами в класичній формі», адже в їхній редакції одна людина може бути водночас і репортером, і ведучим, і оператором, і монтажером. Тут немає ні продюсера, ні шеф-редактора, ні навіть головного, адже всі рішення на громадському приймає виключно колегіальний розум.

– Ви вже зареєстрували свій проект офіційно?

– Інформаційний ресурс в онлайн-режимі законодавством не регулюється, – пояснює Олександр Кохан, – але в найближчих планах у нас створення громадської організації «Рodillya.tv» й оформлення юридичної особи. Це допоможе отримати можливість залучати до фінансування наших глядачів так само, як це робить «Hromadske.tv». Наразі ж співпрацюємо з дунаєвецькою телерадіокомпанією «FNB», що дало нам можливість отримати журналістські посвідчення.

– А звідки в громадського гроші на апаратуру, оренду приміщення, витрати на облаштування студії?

– Більша частина техніки – власність наших журналістів, тобто купувати її не доводилося. Але є в Кам’янці й добрі люди, які нам допомагають, – відповідає Дмитро. – Це, зокрема, ті, хто був на місцевому Майдані та вкладав гроші до нашої скриньки. За оренду приміщення грошей у нас не беруть, та й зарплатні ніхто із журналістів каналу поки не має. Налагодити роботу дуже допомагає підприємець Андрій Ратушний. Ми повністю відмовляємось від будь-якої реклами, адже вважаємо, що комерція так чи інакше змушує ЗМІ продаватися. А в майбутньому бачимо для себе лише два можливі джерела фінансування: гранди міжнародних фондів і добровільні внески глядачів. Вони й даватимуть нам можливість покращувати контент і отримувати платню за роботу.

– Може, нині й важко повірити в те, що нас фінансують звичайні люди, яким немає вигоди від нашої роботи, – продовжує Максим Лісовський, – але саме такий успішний приклад показало «Hromadske.tv», яке нині досить непогано «харчується» виключно за рахунок свого глядача.

– Які програми «Рodillya.tv» вже можна переглянути у вашому ефірі?

– Серед тематик сюжетів переважно суспільні та політичні. Але загалом ми намагаємося висвітлювати все, що можливо, – каже Олександр Кохан. – На жаль, поки що через нечисленний штат не можемо охопити всі жанри, бо кваліфікованих людей, готових працювати на громадських засадах, у нашому місті не так багато. Але маємо вже п’ять випусків проекту «Погляд.UA», програму «Інтелектуальна кухня», де, готуючи, обговорюємо серйозні соціальні проблеми. А також чимало інтерв’ю з цікавими людьми, репортажі з місця подій і невеликий передвиборчий марафон із представниками кандидатів у Президенти України.

Треба розуміти, що наш ресурс працює за рефлексіями часу. Ми подаємо актуальну інформацію, а що стосується палітри різноманітних програм, то пропонуємо нашому глядачеві радше інтелектуально збагачений і насичений змістом продукт, аніж гарну картинку, що чіпляє виключно візуально. Загалом програм буде небагато, адже наше основне завдання – отримувати інформацію і передавати її глядачам.

– А що входить до найближчих медіа-планів?

– Сподіваємося, що вже скоро вийдемо в он-лайн-режим роботи і щодня транслюватимемось у прямому ефірі по 2-3 години. Також запускаємо власну невелику рекламну кампанію. Вже випустили чималий наклад афіш, де закликаємо громаду до зворотного зв’язку з нашим каналом. Плануємо розширити свою мережу на всю Хмельницьку область, тож на волонтерських засадах залучатимемо до нашої команди журналістів з районних центрів.

– Чи не збираєтесь виходити на телебачення, як це нині робить «Громадське ТВ» на «Першому національному»?

– Повноцінно в телемережі ми поки що виходити не будемо, але вже маємо можливість з’явитись у локальній мережі. Також частину нашого продукту готові транслювати регіональні телеканали.

Забігати наперед хлопці не поспішають і просто продовжують працювати, впевнено завойовуючи не лише інноваційний медіа-простір, але й пильну увагу глядача нового громадського покоління.