Четвер, 18 Квітня 2024 р.
6 Червня 2014

ВСЕРЕДИНІ ЗАМКОВОГО: ЦІЛІ МАЯКИ, АВАРІЙНИЙ МУР

Із повністю перекритим проїздом, зате з відкритим кам’яним черевом зустрічав Замковий міст фахівців, які 3 червня візуально обстежили технічний стан його внутрішніх конструкцій. Для цього на переправі було відкрито три шурфи, побувати в яких дозволили й журналістам.

Фахівіці готуються до спуску в шурфКомісія, в складі котрої були працівники НІАЗу та спеціалісти-проектанти зі Львова, оглядали гіпсові маяки, встановлені всередині склепінь, аби зробити висновок, як транспортне навантаження впродовж останніх років вплинуло на стан Замкового і що потрібно для того, аби зберегти пам’ятку. Востаннє таке обстеження проводили в січні 2012 р.

– Наразі всередині конструкції сухо, волога не потрапляє, маяки цілі, хоча в одному з шурфів є незначне відшарування маяка на бокових стінах, імовірно, в результаті вібрації, – констатує директор НІАЗу «Кам’янець» Василь ФЕНЦУР. – Поперечні металеві затяжки бокових стін мають іржу в місцях проходження через шурфи. Південний фасад мосту відреставрований, у нормальному стані. А от північний мур із західного боку – в аварійному, особливо там, де влаштовано водовідведення з дороги.

На думку Василя Володимировича, однозначно потрібно обмежити вагу автомобілів, яким можна курсувати мостом, їхню швидкість і кількість одночасного перебування на переправі.

Небезпеку для Замкового бачить і завідувач реставраційного відділу НІАЗу Анна КУЛІШОВА. Вона звернула увагу на свіжі тріщини в залізобетонних кільцях шурфів, які утворюються від навантаження транспортом, а також наголосила на руйнуванні напівбашти в місці примикання до північної стіни мосту.

Підсумував огляд споруди й доцент кафедри будівельного виробництва Національного університету «Львівська політехніка» Іван ІВАНИК:

– Стояки та опори наразі в нормальному стані, однак надалі треба слідкувати за несучими конструкціями. Щоб зберегти таку пам’ятку, не можна пускати сюди великогабаритну техніку.

Враховуючи висновки комісії, в місті вирішать, яких заходів потрібно вжити найближчим часом, аби не допустити руйнування Замкового.