П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
4 Липня 2014

ВІРМЕНИ КАМ’ЯНЦЯ НАРЕШТІ ОТРИМАЛИ СВОЮ ДУХОВНУ СПАДЩИНУ

Минулого тижня Кам’янець-Подільський на два дні перетворився на Кам’янець-Вірменський. 27 червня конференц-зал готелю «Клеопатра» приймав учасників Всеукраїнської конференції Спілки вірмен України, а вже наступного дня численна вірменська діаспора святкувала в нашому місті найзнаковішу за останні роки подію – освячення й передачу вірменській релігійній громаді каплиці дзвіниці святого Степаноса Вірменського кафедрального собору святого Миколая. Iз 1996 року богослужіння тут проводили священики УПЦ Київського патріархату, вірмени ж усі ці роки приходили молитися до її стін.

ВІРМЕНИ КАМ’ЯНЦЯ НАРЕШТІ  ОТРИМАЛИ СВОЮ ДУХОВНУ СПАДЩИНУ  Взяти участь в обох заходах до Кам’янця прибули голова Спілки вірмен України народний депутат Вілен ШАТВОРЯН, надзвичайний і повноважний посол Вірменії Андранік МАНУКЯН, урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики Геннадій ДРУЗЕНКО, керуючий Українською єпархією Вірменської апостольської церкви архієпископ ГРИГОРІС (БУНІАТЯН), голова Хмельницької ОДА Леонід ПРУС і голови вірменських общин з усіх регіонів України.

26 червня голова Спілки вірмен Вілен Шатворян навідався до міської лікарні, якій передав партію новеньких матраців.

Серед проблем, які поважні гості обговорили на конференції, особливо гостро стояло питання долі вірменів у східних регіонах України. Дискутували й про можливість перенесення до Кам’янця-Подільського ікони Вірменської Божої Матері, що нині зберігається у київському Музеї мистецтв, встановлення пам’ятника вірменові за походженням Яну де Вітте і

виділення приміщення для прийому вірменських біженців зі сходу. Полеглих у зоні АТО українців присутні вшанували молитвою і хвилиною мовчання, після чого перейшли до обговорення події радісної – освячення єдиної в регіоні вірменської церкви. Офіційно Кафедральний собор Святого Миколая єпархії Вірменської апостольської церкви передав особисто митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський АНТОНІЙ (МАХОТА).

28 червня, тричі постукавши у важкі двері каплиці, вірменські священики у супроводі львівського духовного хору вперше за довгі роки зайшли до дзвіниці святого Степаноса як господарі. Чин освячення особисто провів архієпископ ГРИГОРІС, який відправив у каплиці й перше святкове богослужіння.