Субота, 27 Квітня 2024 р.
11 Липня 2014

ЩО ВІРА З ГРАНІТУ ТВОРИТЬ

ЩО ВІРА З ГРАНІТУ ТВОРИТЬУ Кам’янці-Подільському звели пам’ятник Небесній сотні та всім полеглим за волю України. Триметровий гранітний монумент знаходиться на території храму святих апостолів Петра і Павла (УПЦ КП), що в Старому місті на вул.Татарська, 9 (поблизу виконавчої служби). Побачити світ йому вдалося завдяки підтримці тутешніх прихожан на чолі з настоятелем церкви благочинним Кам’янець-Подільського району митрофорним протоієреєм Олександром ЦІСАРЕМ.

– Авторами пам’ятника є сім’я ПАСТУХІВ із с.Кам’янка. Наталія (донька скульптора Володимира КЛІЩА) разом зі мною його проектувала, а її чоловік Володимир втілював задум у життя, – розповідає отець Олександр. – У результаті вийшов курган із рваного каменя, куди вставлена гранітна стела із зображенням українського тризуба. Поруч на гранітній плиті написано: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу». Зверху – козацького стилю хрест із надписами: «Славним синам України», «Небесній сотні та всім полеглим за волю України» і «Героям слава!». Усе це вміщено під гранітною аркою зі справжнім дзвоном. Його виливали в Тернополі на заводі «Терново» спеціально для цього постаменту.

Відкриття й освячення пам’ятника відбудеться 12 липня. Служба розпочнеться о 12.00, потім – водосвятний молебень, а після цього діло дійде до монумента.

На таких знакових для нашого міста урочистостях будуть присутні 12 священнослужителів із Тернопільської та Хмельницької областей.