Субота, 27 Квітня 2024 р.
11 Липня 2014

ДЕМОКРАТІВ НЕ ВЛАШТОВУЄ ДЕМОКРАТІЯ?

У «ПОДОЛЯНИНІ» від 4 липня був опублікований фотофакт, який ілюструє сутички, що минулого тижня відбувалися в облдержадміністрації. А вже у понеділок вранці до редакції завітали рішуче налаштовані люди на чолі з Наталією ДАНІЛІШЕНОЮ (правою рукою голови районного осередку партії «Удар» Василя КОВАЛЬЧУКА). Представилися гості громадою міста і району та вимагали спростування заголовка статті («Голова ОДА отримав по голові й викинувся у вікно»).

У вівторок Наталія Данілішена принесла до редакції письмове звернення із 27 підписами, де викладено аргументацію позиції невдоволених. Виявляється, на їхню думку, наш матеріал неприпустимий лише тому, що у нас «виникла ідея й ініціатива прокоментувати це фото і тим самим нав’язати читачам своє бачення цього факту, хоча ні центральні ЗМІ, ні обласні та місцеві не взяли на себе такої відповідальності». Однак сюжет про події в ОДА потрапив і на центральні телеканали.

Переконані вони й у тому, що наш заголовок «дискредитує посадову особу, голову ОДА, принижуючи його честь і гідність», а ще – що наші журналісти своїми діями «нахабно паплюжать владу».

Звичайно, кожна людина має право на власну точку зору і ми запропонували відвідувачам редакції надрукувати їхній погляд на подію. На жаль, вони відмовилися написати про події так, як вони вважають за потрібне, натомість принесли ультиматум.

Хочемо нагадати, що згідно із законодавством України, перешкоджання професійній діяльності журналістів та їх переслідування за критику тягне за собою відповідальність. Так, забороняється «втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб’єкти владних повноважень».

Окрім того, зауважимо, що жодних претензій особисто від голови ОДА Леоніда Пруса щодо приниження його честі та гідності на адресу нашої редакції не надходило. Напевне, політик такого рангу краще розуміється на свободі слова, тим більше, що представляє «Удар» – партію з доволі демократичним лідером.

А щодо спростування слова «викинувся», яке невдоволені сприйняли виключно як випадок суїциду, то щоби прояснити ситуацію, наведемо витримку з Академічного тлумачного словника української мови: «Викидатися – кидатися, стрибати звідки-небудь вниз»…