Четвер, 18 Квітня 2024 р.
8 Серпня 2014

А ВИ ПЛАТІТЬ У СТО РАЗІВ БІЛЬШЕ!

Минулого тижня до редакції надійшов лист від кам’янчанина Володимира Гайдамашка, який опинився в ситуації, коли не до кінця продумане законодавство болюче вдарило по його гаманцю:

«Багато власників будинків, які розміщені в зоні заповідника, вже отримали листи від Кам’янець-Подільської міськради щодо переукладання договорів оренди землі, – пише наш читач. – Відповідно до нового законодавства, оплата за оренду землі повинна складати не менше ніж 3% від нормативної грошової оцінки землі. Тобто, якщо я проживаю на вул.Смотрицька, і оцінка землі складає близько 80 000 грн. за площу 0,468 га, то відтепер за оренду землі повинен сплачувати 2400 грн. на рік. А раніше ми платили близько 70 грн. на рік. Виходить, що сума за оренду зросла більш ніж у 34 рази!

Усвідомлюю, що державі скрутно, це можна сприйняти, і ми готові платити більше, але ж не в стільки разів! Тим більше не можу зрозуміти такого підвищення сплати за оренду землі, на якій розміщується тільки житловий будинок і господарські будівлі. Це називається державним рекетом».

У такій ситуації, як Володимир Гайдамашко, опинилися близько сотні кам’янчан, чиї будинки розташовані в Старому місті чи на березі Смотрича. Адже в заповідній зоні вони не можуть стати власниками землі й мусять її орендувати.

А для власників земельних ділянок усе залишається, як і було, – вони сплачують 3% від ставки земельного податку, який у свою чергу складає 1% від нормативної грошової оцінки, тобто 0,03% від грошової оцінки земельної ділянки. Нагадаємо, що ті, хто орендує земельну ділянку, платять 3% від грошової оцінки. Отже, різниця в платі за землю для орендарів стає більшою від того, що платять власники землі, у 100 разів!!!

По коментар щодо цієї ситуації ми звернулися до міської влади, але й там розводять руками – мовляв, таке законодавство:

«1 квітня 2014 р. набрав чинності Закон України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні».

Зокрема, розмір орендної плати за землю встановлено на рівні від 3 до 12% від нормативно грошової оцінки землі залежно від її категорії, цільового призначення та використання.

Розмір орендної плати, який є меншим ніж 3%, не відповідає вимогам закону.

Міська рада всіляко сприяє та захищає жителів, затягуючи процес збільшення розміру орендної плати, щоб не завантажувати кам’янчан і не загострювати ситуації. Але подання прокуратури вимагають встановити законні норми», – такий офіційний коментар нам надали в мерії.