Субота, 20 Квітня 2024 р.
22 Серпня 2014

КАМ’ЯНЕЦЬ ОТРИМАЄ 15 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ І ПЕРЕЙДЕ НА АЛЬТЕРНАТИВНІ ВИДИ ПАЛИВА

Михайло Сімашкевич, Володимир Мельниченко, Валерій ГордійчукЧерез конфлікт із Російською Федерацією наша держава змушена не тільки відбиватися від військової агресії, але й поспіхом із величезними проблемами шукати способи мінімізувати свою залежність від російського газу. Із занепокоєнням очікували зими і в Кам’янці. Та цього тижня надійшла надзвичайно приємна звістка – місто перемогло в конкурсі Світового банку на отримання на досить вигідних умовах кредиту в сумі 15 млн. 320 тис. доларів. Народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО вважає, що його дворічна кропітка робота спільно з міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ і генеральним директором КП «Міськтепловоденергія» Валерієм ГОРДІЙЧУКОМ не пройшла даремно. Про це та залучення інвестора, який допоможе місту використовувати альтернативні види палива і створити 330 нових робочих місць, у розмові з нардепом.

– Володимире Володимировичу, розкажіть, будь ласка, про результати такої омріяної для багатьох міст України перемоги у конкурсі Світового банку?

– Не треба бути великим аналітиком, щоби розуміти, що, на жаль, наша держава дуже залежна від російського газу. Зима буде досить важкою, і нас очікують великі проблеми із газопостачанням. Розуміння цього змушувало нас активніше шукати шляхи, які б допомогли мінімізувати можливі негативні наслідки цієї ситуації. Ми опрацьовували багато варіантів, здійснили десятки поїздок за кордон, провели низку перемовин, пройшли сотні кабінетів… І сьогодні вже можна підвести риску під всім цим – ми перемогли в конкурсі Світового банку на отримання кредиту на неймовірно вигідних умовах. У ньому брали участь 50 міст України, і ми посіли третє місце. Кращий результат показали лише Івано-Франківськ і Вінниця. Крім нас і цих міст, перемогу також здобули Харків і Донецьк. У результаті Світовий банк надасть нам кредит на суму понад 15 мільйонів доларів на 25 років під 0,1% річних. Розраховуватися за отримані кошти ми розпочнемо через 7 років. З урахуванням тотальної нестачі коштів у Державному та міському бюджетах отримати такі великі гроші – це фантастика.

Завдяки цим коштам ми зуміємо реконструювати систему теплопостачання. У найближчих планах – замінити частину мережі від котельні на вулиці Тімірязєва, побудувати нову котельню на альтернативному паливі на проспекті Грушевського, встановити 62 індивідуальні теплові пункти у житлових будинках і ще багато іншого. Цей проект дасть змогу забезпечити якісне постачання тепла, гарячої води та електроенергії, а також завдяки покращенню економічних показників дозволить Кам’янцю-Подільському повернути надані у кредит кошти. Під пильним контролем фахівців Світового банку плануємо зменшити споживання природного газу на 10232 тисячі кубічних метрів у рік, що складатиме більше 25% від загального споживання газу.

– Чи правда, що місто ще отримало грант від НЕФКО?

– Так. Скандинавські країни теж проводили конкурс, за результатами якого, при співфінансуванні із міського бюджету для Кам’янця-Подільського Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО було виділено близько 390 тисяч євро. Наше місто виконало всі умови, і тепер ми отримаємо грант на суму 300 тисяч євро. За ці кошти планується встановити 32 індивідуальні теплові пункти у житлових будинках, які дадуть змогу покращити якість надання послуг населенню і зекономити ще 461,7 тисячі кубометрів газу в рік, а це близько 604 тисячі гривень.

Мушу зробити все для того, щоби кам’янчани якомога менше відчули на собі газову кризу, тим більше, що час і без того непростий. Тому виступив з ініціативою щодо встановлення загальнобудинкових лічильників тепла, що найближчим часом плануємо зробити у 10 житлових будинках. Ще одним заходом з енергозбереження стане ізоляція внутрішньобудинкових тепломереж, завдяки якій, за нашими підрахунками, можна буде зменшити до 60% втрати тепла в оселях і зекономити до 30% споживання газу. Заплановано, що за рахунок благодійного фонду «Ми – кам’янчани» до початку опалювального сезону проведемо ізоляцію у 20 житлових будинках.

– Яка ситуація з пошуками альтернативних видів палива?

– Спільно із Михайлом Сімашкевичем і Валерієм Гордійчуком провели досить непрості переговори з інвестором. Відверто кажучи, їх результати навіть перевершили наші сподівання. Спочатку йшлося тільки про Кам’янець, але нам вдалося вмовити інвестора зайнятись теплопостачанням на території всієї Хмельницької області. Як результат, ця фірма інвестує 38 мільйонів доларів, за власний кошт придбає обладнання для вироблення тепла із солом’яних пелет. Також він готовий взяти в оренду 2000 гектарів землі у Кам’янець-Подільському районі, де вирощуватиме спеціальну технічну культуру для виготовлення тепла – міскантус. Ця рослина не вибаглива до грунту, вологи і температури, її можна культивувати на найбільш не придатній для землеробства землі, а збирати тричі на рік. Завдяки переходу на такий вид теплопостачання Хмельниччина зуміє відмовитися від 40 мільйонів кубометрів газу в рік, а найголовніше – стати менш енергозалежною від російського газу і значно скоротити витрати міського та обласного бюджетів. Також цей інвестор планує вкласти 8 мільйонів доларів у будівництво на Кам’янеччині заводу із переробки цієї технічної культури, де буде створено 330 робочих місць.

До речі, перший котел на альтернативному паливі вже працює на котельні у військовому містечку. Він подає гарячу воду в 11 багатоповерхових будинків і спалює при цьому 5 кілограмів солом’яних пелет за годину, що показує його економність. Котельня, що працюватиме на солом’яних пелетах, уже будується на території міської лікарні. Переконаний, що завдяки залученню такої вкрай важливої інвестиції Кам’янець-Подільський зуміє отримати гарантовану можливість забезпечити теплом лікарні, школи, дитячі садочки, а згодом – і житлові будинки. У майбутньому спробуємо до 60% виробництва тепла перевести із газу на солом’яні пелети, а це дозволить до 35% знизити споживання природного газу.

Євген КАСАП, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».