П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
22 Серпня 2014

У ПДАТУ З’ЯВИЛАСЬ IЩЕ ОДНА ФЕРМА – БДЖОЛИНА

Отець Юрій благословив пасіку і посвятив кожну бджолосім’ю«Вчи не мед їсти, а бджіл шанувати» – такою мудрістю скористалися працівники Подільського аграрно-технічного університету, відкривши на базі свого закладу навчальну пасіку. Більше двох десятків вуликів вмостилися за високим тином у затишному садку на території Iнституту механізації й електрифікації сільського господарства і відтепер даватимуть студентам гарну можливість закріплювати теоретичний курс із бджільництва на практиці. Святкову ж червону стрічку перед входом до пасіки офіційно перерізали 19 серпня, саме у День пасічника і святкування православного яблучного Спаса.

– Колись тут була панська пасіка, тому не дарма для своїх вуликів ми обрали саме це місце, – каже виконуючий обов’язки ректора університету Володимир ІВАНІШИН. – Плануємо, аби вона була не тільки навчальною, але й виробничою: щоб і студенти, і викладачі могли смакувати медом.

«Медову» ж справу до своїх рук узяв виконуючий обов’язки доцента кафедри технології переробки продуктів тваринництва і хімічних дисциплін Олександр ШУТЯК, котрий викладає курс із бджільництва.

– Зробити пасіку нам вдалося за місяць, – демонструючи вулики, розповідає Олександр Володимирович. – Щодня фактично до ночі працювали над нею і студенти, й працівники університету. Поки що маємо 14 бджолиних сімей, проте плануємо розвести їх близько сотні. Частина бджіл раніше була на території нашого корпусу. Але зважаючи на техніку безпеки, то було не дуже хороше місце, та й медозборів там фактично немає.

 – А тут зовсім поруч Iнститут круп’яних культур, плодовий сад. Це і для бджіл добре, і для підвищення урожайності культур необхідно, – додає виконуючий обов’язки декана біотехнологічного факультету Валентин ГОНЧАР. 

Більшість бджолиних хатинок розфарбовані в жовто-блакитні кольори. Вирізняється з-поміж усіх вулик у вигляді дерев’яного храму. Його для пасіки передав отець Юрій, настоятель церкви, що на території ПДАТУ. Серед гостей на офіційному відкритті – й власник магазину для бджолярів Олександр МАРИНЮК, котрий раніше був студентом аграрного закладу, а тепер із ним співпрацює. Він презентував новому бджолянику набір молодого бджоляра – димар, стамеску і захисну маску. Не залишився осторонь справи і кандидат біологічних наук, доцент кафедри технології переробки продукції тваринництва і хімічних дисциплін Анатолій КОНДРЮК, котрий став справжнім наставником для Олександра Шутяка, а сьогодні – на заслуженому відпочинку.

– Створення пасіки при навчальному закладі – дуже хороша справа, – каже Анатолій Федорович. – Це дає можливість проводити навчальну роботу на високому рівні. Тут студенти зможуть проходити практику, писати дипломні роботи, тут можна підвищувати кваліфікацію пасічників, проводити різноманітні семінари із бджолярами району, області, влаштовувати майстер-класи і навіть писати поезії…