Четвер, 28 Березня 2024 р.
29 Серпня 2014

СВЯТО БЕЗ СВЯТКУВАНЬ

Цими вихідними в унісон з усією єдиною Україною Кам’янець-Подільський відзначив 23-й День Незалежності.

Як і саме свято, сценарій у нього цьогоріч був особливим: звичні концерти, феєрверки й шашлик замінили патріотичні марші, мистецькі акції й благодійні ярмарки. Втім зрештою навіть цим скромним пунктам втілитися не судилося. Проти будь-яких святкувань 24 серпня містично виступила сама природа. Злива, що всупереч усім планам міськради, стіною впала на Кам’янець, скасувала навіть загальноміський парад вишиванок, на який о п’ятій вечора до пам’ятника Тарасові Шевченку прийшли десятки вбраних у найрізноманітніші кольори української вишиванки дітей і дорослих.

На площу біля МБК вони прийшли, аби приєднатися до патріотичної акції «Ми за мир!». Кам’янчан вона закликала сказати власне «Ні!» війні, випустивши в небо прив’язаний до синьо-жовтих повітряних кульок велетенський напис «МИР». Зрештою саме його політ став чи не єдиним пунктом святкувань, якому в неділю таки судилося втілитися в життя. Парадом у вишитих сорочках вдалося пройтися лише представникам ВО «Свобода». Незважаючи на дощ, вони таки рушили колоною від пам’ятника Шевченкові до Вірменської площі. Саме тут відбулась і кульмінація урочистої ходи – неподалік від меморіальної плити Симону Петлюрі «свободівці» спалили опудало Путіна.

Решту ж офіційних урочистостей довелося простояти під парасольками. Ховалися під ними не лише потенційні учасники параду вишиванок, але й міський голова Михайло Сімашкевич, народний депутат Володимир Мельниченко та заступник мера міста Радовиш (Республіка Македонія) Лазар Газепов. Утрьох вони вшанували пам’ять Кобзаря покладанням квітів.

Благодійний ярмарок дитячого хенд-мейду розгорнули маленькі митці центру дитячої творчості та школи мистецтв. Кошти від продажу своїх синьо-жовтих стрічок і браслетів, оригінальних картин і вазочок вони збирали військовим, що перебувають у зоні АТО. Доброчинну виставку-продаж фотографій влаштувала і місцева Жіноча сотня Майдану, що на Вірменській площі виставила на продаж близько 300 світлин кам’янецької історії Єврореволюції.

Присвячену Революції гідності експозицію тепер має і музей Старої фортеці. Помічений автошинами куточок кривавої історії Євромайдану разом зі світлинами революції в столиці та Кам’янці, фото учасників Майдану, імена подолян-Героїв Небесної сот-

ні розмістилися за музейним склом 23 серпня (детальніше на стор.9). Цього дня місто урочисто святкувало День Державного Прапора. В суботу вранці його урочисто підняли на майдані Відродження. Саме тут за традицією 16-річним кам’янчанам вручили новенькі паспорти громадян України. Разом із присутніми на урочистостях вони вшанували хвилиною мовчання Героїв Небесної сотні. Яскраві синьо-жовті кольори цього дня замайоріли на автомобілях, усіх міських маршрутках і помешканнях патріотичних кам’янчан.