П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Серпня 2014

МЕДИЦИНІ ПРОПИСАЛИ РЕЖИМ ЕКОНОМІЇ

Майже 9 мільйонів гривень потрібно влити в медицину, аби вона втрималася на ногах, – таку новину повідомив начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. 

Причиною занедужання галузі є гігантська дірка у бюджеті. Адже вкотре з початку року Міністерство фінансів не додає медицині нашого міста кругленьку суму. Цьогоріч вона складала майже 5 млн.грн. Крім того, удару по галузі завдала й гостра ситуація в країні.

Аби якось звести кінці з кінцями, медики змушені затягнути паски та взяти відпустки за власний рахунок. Без обіцяних надбавок за кількість та якість виконаної роботи залишаться і працівники Центру первинної медико-санітарної допомоги. Така економія дозволить лікарям нашкребти грошей хоча б на заробітну плату до кінця 2014-го. З іншими видатками сутужніше. Бракує грошей на пальне, медикаменти, харчування хворих. Особливо непідйомною цьогоріч стала оплата комунальних послуг, які суттєво подорожчали. Тому в «лікарському рецепті» керівництво управління охорони здоров’я вже прописує розпочати опалювальний сезон з 15 листопада, аби зекономити 1 млн.100 тис.грн., перевести протитуберкульозне відділення на нові площі – економія 55,8 тис.грн.

Юрій Васильович вважає, що накласти пломбу на боргову діру допоможе об’єднання стаціонарних служб міста та району, яке обговорюється вже не один рік. І якщо місто вже створило робочу групу, яка активно взялася до роботи і вивчає усі «за» та «проти», то район поки що пасе задніх. Місцеві лікарі певні, що таке злиття дасть надію на одужання медицини. Та й статистика свідчить, що в кам’янецьких лікарнях за 2013 р. було проліковано 20% іногородніх пацієнтів, більшість яких з Кам’янець-Подільського району.