П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
5 Вересня 2014

ГОТУЄМОСЬ НАДАВАТИ ПЕРШУ ДОПОМОГУ

До редакції звертаються кам’янчани, які цікавляться, де в місті можна опанувати ази першої невідкладної допомоги.

Зокрема, Тетяна Ізовіт зазначила у листі до редакції:

– У місті немає жодної інформації про курси невідкладної медичної допомоги. Однак, у зв’язку з погіршенням ситуації на сході нашої держави і прямим вторгненням військ РФ, варто було б їх організувати. На жаль, я як мешканка нашого міста не знаю, до кого звернутись із таким проханням. А охочих навчитися правильно надавати першу меддопомогу є чимало.

«ПОДОЛЯНИН» з’ясував, що такі курси в місті таки працюватимуть, і навіть на базі декількох закладів. Там безкоштовно навчатимуть, як зупинити кровотечу, накласти фіксувальну пов’язку, шину чи джгут, зробити непрямий масаж серця і штучне дихання, правильно транспортувати пораненого тощо. Як повідомив начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК, діятимуть вони на базі медичного училища в післяобідній час.

– Наразі формуємо групу з 25-30 осіб, а місцеві лікарі спільно з викладачами медучилища складають графік тематичних занять, – додає Юрій Васильович. – Наша мета – аби кам’янчани змогли навіть в екстремальних умовах надати першу медичну допомогу і врятувати людські життя. Акцентуватимемо увагу на найновіших методиках, що нині працюють у світі. Не будемо орієнтуватися на теорію позаминулих століть. Знання закріплюватимемо практикою. Щойно наберемо охочих, одразу розпочнемо навчання і тоді ж вирішимо: працюватимемо у швидкому режимі щодня, або ж упродовж місяця по кілька разів на тиждень.

Т.в.о. директора медучилища Тетяна МОШАК запевнила, що заклад має все необхідне для навчання кам’янчан: муляжі, наочні матеріали, а головне – досвід. Торік тут першу медичну допомогу опановували слухачі вечірньої школи.

Охочим записатися на заняття телефонувати за номерами: 2-25-01 та 2-30-41.

12-годинні курси надання швидкої медичної допомоги кам’янчани можуть пройти і в міській організації Товариства Червоного Хреста. Тут знаннями ділитиметься голова товариства Людмила КРИСЬКОВА, котра відповідне навчання пройшла у Хмельницькому. В її планах – провести заняття і для місцевих школярів. Запис на курси здійснюється за номером: 9-09-63.

У районі вже 76 осіб уміють надавати першу медичну допомогу. Цьому вони навчилися на базі районного Товариства Червоного Хреста, де діють дводенні 12-годинні курси. Телефон для запису: 097-127-77-91.