П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Вересня 2014

ЧЕРЕЗ ДЕФІЦИТ ПАЛИВА – НАДЛИШОК ТЕМРЯВИ?

Через що цілі регіони країни можуть бути відключені від енергопостачання, пояснили енергетики області, зібравши 8 вересня відеоконференцію з представниками ЗМІ та РЕМів різних районів Хмельниччини. Складну ситуацію в енергосистемі країни, яка може нагадати мешканцям про темні вечори 90-х, пов’язують із ланцюгом проблем, що починається із законсервованих шахт Донбасу.

– Ринок електричної енергії нашої країни переживає не найкращі часи, – каже гендиректор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр ШПАК. – Імовірно, що через дефіцит палива ми не зможемо сповна забезпечити потреби споживачів. Річ у тому, що 15% енерговиробництва припадає на схід України, де тривають бойові дії. Крім того, саме там видобували три четвертих вугілля, потрібного тепловим електростанціям, які виробляють майже половину електроенергії в об’єднаній енергетичній системі України.

Нині ж з восьми десятків шахт Донбасу функціонують лише 13, решта – підтоплені й законсервовані. На Донбасі зруйновано залізницю та мости, інколи терористи обстрілюють автобуси із шахтарями, є випадки руйнування трансформаторних підстанцій, ліній електропередач, що живлять шахти. Це все унеможливлює доставку навіть наявного вугілля.

Зі слів Олександра Леонідовича, аби уникнути повного розвалу енергосистеми, НЕК «Укренерго» планує при необхідності по черзі вимикати електроенергію в цілих регіонах. Розроблено й інші заходи, що мало б знизити електроспоживання на 20%. Споживачів-боржників від електромережі відключать, а енергоємних переведуть на роботу в нічний час.

Щодо графіків відключень споживачів, то насамперед, про що вже йшлося, вони стосуються п’яти годин на добу – коли найбільше навантаження. При цьому енергетики зазначають, що зроблять усе можливе, аби зменшити негативні наслідки відключень, особливо для лікарень, шкіл, котелень, водоканалів, залізниць.

– А щоб не вивести з ладу електричної мережі та не залишитися в холодну пору року без електроенергії, старайтеся не вмикати одночасно багато побутових електроприладів, – додав головний енергетик області.

А директор міського РЕМ Борис ЧОРНИЙ запевнив: якщо доведеться застосовувати відключення, мешканцям додатково повідомлять про графіки.