П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
19 Вересня 2014

БАЙДУЖІСТЬ НА КАМЕРІ, СОВІСТЬ – НА ДІЛІ

Пластик, папір, поліетилен і купи сміття кидали прямісінько під ноги кам’янчанам. Перехожі обминали, спотикалися, але мовчали. І лише один брутально вилаяв тих, хто 13 вересня розкидав непотріб у самому центрі міста – на так званому «п’ятачку» біля Центрального ринку, що за декілька годин перетворився на справжній смітник.

Фото взято з відео соц. рукламиУ такий спосіб студенти та викладачі природничого факультету К-ПНУ ім.Івана Огієнка з’ясовували, як кам’янчани реагують на тих, хто не соромиться викинути папірець чи порожню пляшку повз урну. Ініціативу провести такий експеримент їм передала ГО «Чисті схили».

Учасники флешмобу кидали сміття просто на асфальт. На жаль, більшість перехожих на таке неподобство уваги не звертали. Навіть тоді, коли пакетів і пляшок назбиралася чимала купка, вони мовчки, можливо, із внутрішнім обуренням, проходили повз. Висповідав «порушників порядку» тільки один випадковий перехожий і торговці, біля яких відбувалося дійство.

Наприкінці акції учасник флешмобу з мішка висипав на землю купу сміття… І аж тоді його наздогнала жінка старшого віку, схопила за рукав і з докором запитала: «Хто це все прибиратиме?». Звісно, що борці за чистоту за собою все прибрали. Однак, як засвідчив експеримент, нам поки що байдуже, хто «свинячить» у місті, в якому живе.

БАЙДУЖІСТЬ НА КАМЕРІ, СОВІСТЬ - НА ДІЛІЗгодом захід перенесли до національного університету: неподалік від входу накидали пляшок і паперу, в іншому місці – дрібні купюри. Що швидше піднімуть студенти? Втім молодь «розвідала» про акцію, і тут уже було кому підняти сміття і викинути в урну.

– «Чисті схили» часто прибирають місто, однак люди продовжують смітити, – каже ініціатор флешмобу Олексій Крилов. – Тому такими акціями ми намагаємося розбудити їхню свідомість і закликати до генерального прибирання, що відбудеться в жовтні.

Як реагували на паскудство перехожі, фіксувала камера режисера Андрія Зайця. Із відзнятого ним відео буде змонтовано екоролик, який братиме участь у конкурсі соціальної реклами від фестивалю «Molodiya festival» та «National Geographic Україна».

На жаль, не потрапила у кадр свідома кам’янчанка, якій 17 вересня вдалося впіймати на гарячому порушницю, котра без докору сумління неодноразово викидала купи сміття прямісінько на вулицю, неподалік від бібліотеки-філії №2 на пр.Грушевського. Комунальні інспектори одразу ж виїхали на місце події та склали протокол. Яка відповідальність чекає на порушницю, тепер визначатиме адміністративна комісія.