Четвер, 25 Квітня 2024 р.
26 Вересня 2014

ГРОМАДА ВЗЯЛАСЯ ЛІКУВАТИ МЕДИЦИНУ

Медики, депутати, активісти Майдану та пересічні громадяни 16 вересня зібралися в конференц-залі готелю «7 Днів» на відкрите засідання депутатської групи «Народна рада», яку очолює депутат міської ради Валентина ВОЛОШИНА.

Валентина ВОЛОШИНА– Коли на сесії міськради начальник фінуправління Оксана ГУТ повідомила про суттєве недофінансування медичної галузі, вирішили з громадськістю скликати медиків, депутатів і обговорити всі проблеми. Тим паче, що містом поповзли чутки про закриття нейрохірургічного та лор-очного відділень. Ми мусимо зробити все можливе, аби міська медицина встояла на ногах, – розпочала зустріч Валентина Петрівна.

Розглянути планували два питання: проведення занять для населення міста щодо надання першої невідкладної медичної допомоги та критичний стан фінансування галузі медицини.

За словами начальника міськуправління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА, азам медицини всіх охочих безкоштовно навчатимуть на базі медучилища. Як поводитися в надзвичайних ситуаціях та під час воєнних дій відповідно до затвердженого графіка, розповідатимуть студентам місцевих вишів, технікумів, коледжів і школярам. Такі лекції слухатимуть і на підприємствах усіх форм власності.

«Дали нам гривню, а працювати примушують на сто», – такою влучною фразою Юрій Васильович охарактеризував стан міської медицини. Ні для кого не секрет, що останніми роками область прописала Кам’янцю режим економії, суттєво зменшивши видатки. Так, 87% виділених коштів з’їдає заробітна плата, 6% – комунальні послуги, пацієнту залишається мізер. Хоча Держбюджет виділяє на кожну людину близько 2 тис.грн., до нашого міста добігають лише 600 грн. Левова частка осідає на державному та обласному рівнях. Але не всі кам’янчани мають можливість добратися до третинного рівня медицини. Лише близько тисячі наших містян пролікувалися в Хмельницькому. Тому й не дивно, що області під силу виділити на харчування хворого близько 20 грн., на медикаменти – понад 30 грн., а наше місто ледь нашкрябує на це 4 грн. 56 коп. та 5 грн. 20 коп.

Прописаний зверху режим економії, за словами очільника лікарні Дмитра ВАСИЛЬЯНОВА, вже призвів до того, що місто на 54% скоротило мережу профільно-лікувальних закладів, втративши нарко- та тубдиспансери, суттєву кількість ліжок і медперсоналу. Тому лікарі готові боронити ту медичну інфраструктуру, що залишилася в місті. Тим паче, що реформа медицини вимальовує на Хмельниччині створення госпітальних округів. Тобто, в Хмельницькому, Шепетівці та Кам’янці-Подільському функціонуватимуть медичні заклади – центри інтенсивного лікування. І якщо сьогодні ми ампутуємо деякі відділення, то завтра будемо змушені створювати їх по-новому.

Аби не допустити, щоб медицина впала в глибокий сон, має бути змінений підхід до формування бюджету, – таку думку висловили усі присутні. І за результатами зустрічі підготували лист-вимогу на ім’я обласних керманичів: голови Хмельницької ОДА Леоніда ПРУСА та очільника обласної ради Івана ГОНЧАРА.

«Керуючись статтями 49, 99 Конституції України про рівне право кожного громадянина на безкоштовне медичне обслуговування та Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», депутатська група «Народна Рада» та громадськість міста Кам’янця-Подільського звертаються до вас із вимогою розібратися в питанні фінансування із обласного та Державного бюджетів захищених статей видатків міських закладів охорони здоров’я, що мало б відбуватися рівноцінно для всіх населених пунктів, з розрахунку близько 2000 грн. на одну людину.

Категорично протестуємо проти закриття будь-яких медичних закладів на території нашого міста і спроб їх переведення до міста Хмельницького.

Зауважуємо, що систематичне недофінансування закладів охорони здоров’я Кам’янця-Подільського призводить до різкого збільшення захворювань і смертності.

Повідомляємо, що міський бюджет не спроможний навіть покрити існуючий дефіцит коштів міських закладів охорони здоров’я на загальну суму 17 млн.грн. із заробітної плати, нарахувань на оплату праці, оплату комунальних послуг і енергоносіїв. А тут ще одне надсерйозне фінансове випробування – надання повноцінного медичного обслуговування учасникам АТО.

За станом на 18 вересня, вже є перші ознаки паралічу міських медичних установ: у деяких з них відключено телефонний зв’язок та Інтернет, що сіє невдоволення й паніку серед громадян міста.

Сподіваємось, що наш голос буде почуто.

Голова депутатської групи Валентина ВОЛОШИНА, голова ГО «Рада Майдану» Мирослав МОШАК, голова ГО «Самоврядування Ринку» Анатолій ГУРОМА, голова ГО «Громадська рада» Валентина МАГІЛАТ, голова ГО «Мій Край – Моя Земля» Василь СЕНЮК, голова ГО «Пат-ріот К-П» Зоя ОНІЩУК».