Субота, 27 Квітня 2024 р.
14 Листопада 2014

ІНОЗЕМНЕ ПАЛОМНИЦТВО

Центр розмінування в рамках міжнародної співпраці продовжує приймати гостей. Ще не встигли за собою зачинити двері експерт з НАТО та делегація з Таджикистану, які адресували міністру оборони України Степану ПОЛТОРАКУ листи-подяки з високою оцінкою діяльності центру, як 12 листопада сюди завітали шведи. Аташе з питань оборони полковник Хокан ХЕДСТРЕМ, начальник центру SWEDEC полковник Роні НІЛЬСОН і керівник відділу оціночних випробувань центру капітан Юан ЛЬОНЕФЕЛЬТ приїхали до колег, кам’янецьких саперів, аби обмінятися досвідом та обговорити подальшу співпрацю.

ІНОЗЕМНЕ ПАЛОМНИЦТВО– У Швеції також діє Центр розмінування – поважна організація, відома в усьому світі, – розповів начальник гарнізону, командир Центру розмінування полковник Володимир РОДІКОВ. – Торік представник нашої частини Володимир ТРЕБУНСЬКИЙ і начальник інженерних військ Василь ПЕКЕЛЬНИЙ на власні очі побачили, як цей заклад працює у Швеції. Сьогодні ж ми дивуємо гостей.

І з цим завданням наші інженери впоралися, як завжди, на відмінно. Іноземці не обминули увагою навчальні класи, де на макетах різних артилерійських, авіаційних та інженерних боєприпасів навчають саперній справі військовослужбовців, рятувальників, міліціонерів тощо. Навідалися вони і на міні-полігон з максимально наближеним до місцевості грунтом, де під пильним оком досвідчених інструкторів свої навички відточують слухачі центру. Тут впали в око шведам реальні саморобні вибухові пристрої (далі – СВП), знешкоджені та привезені кам’янецькими саперами із зони АТО. Крім того, іноземців шокувала німецька вівчарка, яка за лічені хвилини розшукала вибухонебезпечний предмет, ретельно прихований у бензобаці військової вантажівки. Гідно впоралася із вигаданим завданням і група протидії СВП: натрапивши на вибуховий «сюрприз» терористів, сапери за допомогою залізного помічника – робота, підірвали його.

– Після такого підриву СВП руйнується й стає безпечним, і ми можемо визначити, з чого він складається. Маючи на руках елементи доказів, можна провести розслідування і з’ясувати, хто зліпив «саморобку», – пояснив гостям начальник відділу підготовки Олександр ЛІСОВИЙ.

Окрім показових занять на суші, своїм рівнем підготовки ділилися і водолази з розмінування водних акваторій.

Після оглядин аташе зазначив, що кам’янецький Центр розмінування відповідає світовому рівню. Найбільше їх вразило те, що, крім потужної навчально-матеріальної бази й фахових інструкторів, сапери власноруч виконують завдання з розмінування і в зоні АТО, а десятиріччями – в складі миротворчих операцій. У той час, як аналогічний шведський центр лише збирає і аналізує інформацію та проводить навчання.

Детальні кроки майбутньої співпраці з’являться у відповідному звіті. Кам’янчани ж сподіваються, що згодом отримають шанс долучитися до шведських проектів і проводити спільні навчання.

Наразі фахівці центру чекають на ще одну іноземну делегацію. З 24 листопада до них навідаються експерти з Франції.

А вже наступного року два інструктори центру вирушать до Таджикистану навчати військових, як приборкувати вибухонебезпечні знахідки.