Четвер, 25 Квітня 2024 р.
14 Листопада 2014

ЧОГО СВІТОВИЙ БАНК НАВЧИВ КОМУНАЛЬНИКІВ

ЧОГО СВІТОВИЙ БАНК НАВЧИВ КОМУНАЛЬНИКІВОпинившись серед трьох міст України, де розпочато реалізацію проекту Світового банку щодо підвищення енергетичної ефективності, Кам’янець-Подільський 12 листопада приймав семінар його спеціалістів із Вашингтона.

До міста співробітники центрального офісу Світового банку Крістіан Махлер, Тамара Сулухія, Фенг Ліу і Райнер Бенке приїхали, аби за участю міського голови Михайла Сімашкевича і представників комунальних і бюджетних установ міста обговорити план реалізації проекту технічної допомоги «Україна – трансформаційне підвищення енергетичної ефективності в містах», яку розпочали реалізовувати в Києві, Тернополі та Кам’янці.

Проект Світовий банк реалізує за підтримки Ініціативи трансформаційного підвищення енергетичної ефективності в містах (CEETI) програми допомоги в управлінні енергетичним сектором (ESMAP), а метою семінарів є презентація та обговорення плану реалізації проекту та ознайомлення з інструментом швидкої оцінки міської енергетики (TRACE), адже вже до 2030 р. хочуть досягти амбітної мети – вдвічі зменшити енерговитрати України. Таку схему вже успішно випробували у Вірменії та Македонії.

Кам’янцю ж експерти Світового банку пропонують декілька варіантів розвитку енергоефективності. Одним із можливих варіантів є створення спеціальних компаній, які обслуговуватимуть бюджетні установи та впроваджуватимуть енергозберігаючі технології, що дозволить ефективніше використовувати кошти і енергоносії. Але про конкретні рішення поки не говорять, адже попереду ще проведення повного комплексного аналізу системи енергозбереження в усіх сферах життєдіяльності міста. Допомагатиме проект і у створенні потенціалу, необхідного для розробки та реалізації інвестицій у послуги, інфраструктуру та будівлі, що сприятимуть підвищенню енергоефективності. Допомагатимуть спеціалісти Світового банку також в ефективному плануванні та впровадженні інвестиційних програм у сфері житлово-комунального господарства, розробці рентабельних муніципальних проектів у сфері енергоефективності та їх фінансування, розробці пілотних інвестиційних проектів у сфері енергоефективності. А набутий у Кам’янці досвід і передову практику обіцяють поширити на всю територію України.