П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
5 Грудня 2014

ВСЕ ДЛЯ АТО І ТУРИЗМУ

Про соціальні картки, електронні черги, надходження від платного проїзду, електромобілі, комунальних інспекторів і частинку Кам’янця, подаровану Президенту Литви йшлося на прес-конференції, яку міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ провів 2 грудня для місцевих ЗМІ.

•Насамперед мер презентував соціальні картки, що надаватимуть 7% знижку при купівлі ліків сім’ям учасників АТО. Таку ініціативу міської влади підтримали власники аптек. Сім’ї захисників закріпили за найближчими до їхніх домівок аптеками.

Наразі чиновники ведуть перемовини, аби з наступного тижня знижка діяла в магазинах на товари першої необхідності, в перукарнях тощо. Рідні військовослужбовців можуть отримати картку в управлінні соцзахисту населення, в кабінеті №16. Наразі на обліку зареєстровано дві сотні учасників АТО.

•Дізнатися, скільки ще доведеться стояти у черзі на власне житло, відтепер можна, зайшовши на офіційний сайт міської ради у розділ «Черга квартирного обліку». На сьогодні даху над головою потребують понад 5000 кам’янчан. Довгожителями у черзі є кам’янецька родина, яка вже 40 років чекає на новосілля.

– Такий крок переконає кам’янчан у тому, що списки формуються відкрито і прозоро, й кожен зможе контролювати чергу на житло. Електронної квартирної черги в інших містах досі немає, – зазначив Михайло Євстафійович.

•Платний проїзд через територію історичного музею-заповідника продовжує збагачувати місцеву скарбницю. В листопаді вдалося зібрати 245 тис. 830 грн. З цієї суми податки «з’їли» понад 60 тис.грн., зарплата та інші необхідні платежі – 74 тис.грн. Майже 86 тис.грн. перепало фонду економічно-соціального розвитку міста, 16 тис.грн. – музею-заповіднику та 5 тис. 365 грн. – КП «Крок-Плюс».

«Плюси», які отримало місто від платного проїзду, видно неозброєним оком. Лише 2014 р. за отримані кошти вдалося облаштувати підпірну стіну на вул.Замкова (30 тис.грн.), виділити на ямковий ремонт доріг (500 тис.грн.), відремонтувати мережу зливової каналізації Старого міста (60 тис.грн.), придбати одяг та обладнання учасникам АТО (120 тис.грн.), відрестав-рувати територію Руської брами (55 тис.грн.), провести ремонти Ратуші (98 тис.грн.), Вірменської криниці (45 тис.грн.), тунельного проїзду Вітряної брами (60 тис.грн.), сплатити за вуличне освітлення Старого міста (49 тис.грн.).

•Незважаючи на складну ситуацію в державі, до Кам’янця продовжують навідуватися туристи. І щоб зробити їхнє перебування в гостях незабутнім та видовищним, міський голова працює над новим проектом, аби вулицями міста курсували електромобілі. Він вивчив досвід міста-героя, де розроблено експериментальну програму «Екологічна екскурсія історичним центром Одеси», й навіть встиг домовитися про безоплатне користування двома електромобілями, які з’являться у нас з відкриттям турсезону.

•Цьогоріч День місцевого са-моврядування, що відзначається 7 грудня, влада проведе скромно. На 5 тис.грн., які мав виділити проф-союз на святкування, чиновники вирішили придбати теплий одяг учасникам АТО. Волонтери вже підшукали в Кам’янці підприємства, які з якісної тканина шиють верхній одяг для військовослужбовців, спальні мішки тощо. І за ціною, втричі нижчою за ринкову.

Президент Литви Даля ГРИБАУСКАЙТЕ •Картина, на якій Президент Литви Даля ГРИБАУСКАЙТЕ зображена на фоні кам’янецької фортеці, встигла поширитися соцмережами і стала причиною гордості для кам’янчан.

На власній сторінці у «Фейсбуці» пані Президент написала: «Під час візиту до України отримала подарунок – картину, намальовану воїном Олександром К., який бореться за свободу та незалежність своєї країни. Щиро дякую!».

Михайло Сімашкевич уже підготував офіційне привітання главі Литви й планує запросити її до Кам’янця.