П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Грудня 2014

НАТО ПОДАСТЬ РУКУ ЦЕНТРУ РОЗМІНУВАННЯ

Дев’ять іноземних спеціалістів з розмінування та протидії саморобним вибуховим пристроям Північноатлантичного альянсу 9 грудня завітали в Україну. Поважні гості не лише не обминули увагою кам’янецький Центр розмінування, а й одноголосно зазначили, що він повинен наповнитися сучасним обладнанням. І для цього іноземці ладні підставити плече.

НАТО ПОДАСТЬ РУКУ ЦЕНТРУ РОЗМІНУВАННЯУ складі експертно-дорадчої групи з питань протидії саморобним вибуховим пристроям (СВП) та розмінування Стратегічного командування НАТО з трансформації були представники військ США, Німеччини, Іспанії, США й Великобританії, а також представник ЗСУ при НАТО капітан 1 рангу Володимир ХІЛЬКЕВИЧ. Очолив делегацію капітан 2 рангу Андре-Жан ГАНЬОН із Канади.

У Києві делегація навідалася в Міноборони, ДСНС, МВС, СБУ та МВД. 10 грудня «іноземний десант» приземлився у Центрі розмінування.

Після перегляду презентаційного ролика про роботу центру гості побували в навчальних класах, кінологічній службі, були свідками того, як знешкоджують вибухові пристрої, в тому числі й саморобні, сапери та водолази.

Андре-Жан Ганьон зазначив, що вони приємно вражені тим, наскільки професійно та відповідно до норм міжнародних стандартів діють фахівці центру. Єдине, чого потребує частина, – сучасного озброєння і техніки. Допомогти з оснащенням пообіцяли в рамках проекту альянсу щодо надання допомоги Україні в покращенні роботи силових структур у сфері протидії СВП.

Зі слів командира центру полковника Володимира РОДІКОВА, вони потребують сучасних засобів пошуку, захисту та обладнання для чотирилапих шукачів вибухівок:

– Список необхідного ми передали представникам НАТО і сподіваємося на допомогу. Цінними для нас були поради іноземців щодо удосконалення робіт із протидії саморобним вибухівкам. Нас запросили на міжнародну конференцію організацій, що займаються питаннями розмінування, а інструкторів – на курси з протидії СВП в країнах НАТО. Також запланували, що до центру приїдуть мобільні групи інструкторів з країн НАТО, аби поділитися досвідом з особовим складом нашої частини.