Четвер, 25 Квітня 2024 р.
19 Грудня 2014

ТАРИФИ У КАМ’ЯНЦІ: ЯКІ ВОНИ І ХТО ЇХ ВСТАНОВЛЮЄ?

Щойно в повітрі починає пахнути виборами, в Кам’янці одразу згадують про тарифи та послуги, які надає КП «Міськтепловоденергія».

ТеплопостачанняПолітики та так звані громадські діячі різного штибу починають вправлятися у красномовстві та один поперед одного критикувати комунальне підприємство, вкотре і вкотре намагаючись розкрутити міф про те, що в Кам’янці-Подільському найдорожчі в Україні тарифи. Але це просто міф, який використовують як виборчу технологію.

Спробуємо ще раз розібратися у цій темі та дати відповідь на основні запитання, які хвилюють кам’янчан.

1. Хто встановлює тарифи на тепло, воду та водовідведення?

– З 2011 р. в Україні діє єдиний державний орган, який має повноваження зі встановлення тарифів. Це Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (до 10 вересня установа називалася Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг). Офіційний її сайт – www.nerc.gov.ua. Саме тут можна ознайомитися з тарифами, які діють в Україні, їхніми складовими, прочитати роз’яснення тощо.

На сайті представлено тарифи для 162 міст України, тому, якщо хтось хоче самостійно вивчити ситуацію з формуванням тарифів в Україні, зробити аналіз чи порівняння, варто брати інформацію з офіційного сайту Нацкомісії. Інші ресурси, які публікують різноманітні дослідження на цю тему, можуть використовувати застарілі або неточні дані.

Варто нагадати, що міська влада Кам’янця-Подільського тарифи не затверджує і не має законних повноважень впливати на процес їхнього формування.

2. А яка ситуація в інших містах?

– Якщо порівняти тарифи в містах України, то Кам’янець-Подільський і щодо опалення, і щодо води орієнтовно розташовується в середині таблиці. Ніхто не каже, що в нашому місті найнижчі тарифи, але вони й не найвищі.

Щодо опалення, то сьогодні коректним буде порівняти вартість

1 Гкал у різних містах, оскільки, за станом на 1 грудня, в Кам’янці опалення 84% житлових площ обраховується відповідно до показів теплових лічильників, які вже встановлені у 310 будинках. Порівняти вартість 1 кв.м важко ще й тому, що в багатьох містах діє двоставковий тариф (Вінниця, Івано-Франківськ, Львів) – тобто люди платять за опалення цілий рік, а не шість місяців. Там зовсім інша формула розрахунку, ніж, скажімо, у нас.

За даними Державної інспекції України з контролю за цінами, за станом на кінець серпня цього року, середній тариф на опалення в Україні становив 360,08 грн. за 1 Гкал. Ця інформація є на сайті інспекції – dci.gov.ua.

Для порівняння пропонуємо розглянути таблицю. Ми взяли міста Хмельницької області та декілька міст з різних регіонів України, з якими більш-менш коректно проводити порівняння. Інформація із сайту Національної комісії – www.nerc.gov.ua/?id=12194

Як бачимо, навіть у Хмельницькому для двох підприємств встановлено різні тарифи. Це ще раз підкреслює, що не можна просто порівнювати тарифи в різних містах, оскільки абсолютно різними є витрати на їхнє виробництво. Тут потрібно проводити грунтовний аналіз. Для цього і створено державний регулятор.

Схожа ситуація щодо води та водовідведення (для аналізу взято спільний тариф). Ця інформація також є у вільному доступі на сайті Нацкомісії, тому її можна перевірити. Варто підкреслити, що порівнювати Кам’янець-Подільський потрібно не з великими містами, обласними центрами, а з такими ж, як наше, – Біла Церква, Калуш, Ковель тощо.

3. На що використали кредити Світового банку, і чи дозволяють вони економити?

– По-перше, Кам’янець-Подільський освоїв лише один кредит Світового банку, який спрямовувався на підвищення енергоефективності у сфері водопостачання та водовідведення. Всі проведені заходи не впливають на вартість опалення. Про результати його освоєння та роботи, які виконувалися, ми неодноразово повідомляли через ЗМІ, а також на офіційному сайті підприємства – mtve.kp.km.ua

Ця інформація є відкритою та доступною для всіх, хто справді хоче оперувати фактами. Завдяки цьому кредиту, ми в першу чергу гарантували місту, що воно в найближчі років п’ятдесят точно буде з водою. Щодо економії, то її також досягаємо. Лише за 2014 р. підприємство зекономило близько 3,5 млн. кВт електричної енергії. На жаль, ціни на енергоносії зростають ледь не щодня, тому в реальних грошах ця економія не так відчувається, але споживання електричної енергії ми знизили досить суттєво. У теперішніх умовах це дозволяє безперебійно працювати та цілодобово подавати воду в місто.

Щодо кредиту Світового банку на модернізацію теплопостачання, то КП «Міськтепловоденергія» його ще не освоїло! 24 листопада 2014 р. лише було підписано остаточний договір про співпрацю. Як будуть освоюватися ці кошти, ми детально інформуватимемо громадськість.

Вода та водовідведенняОтримання кредиту від міжнародних установ є дуже складним процесом. Зокрема, підготовка до підписання останньої угоди тривала понад два роки, до Кам’янця-Подільського неодноразово приїжджали фахівці Світового банку, які вивчали нашу систему теплопостачання, робили висновки щодо того, куди буде найбільш раціонально вкладати гроші, при цьому враховувався провідний світовий досвід. Також варто нагадати, що цей кредит ми отримуємо під 0,1% річних, що є дуже вигідною умовою. Цьому сприяло те, що Кам’янець-Подільський став одним з найкращих міст з освоєння першої позики. Це неодноразово відзначали міжнародні експерти, які дуже ретельно все перевіряли.

4. Чому зростають тарифи?

– Кам’янчани мають зрозуміти, що зростання тарифів – це не чиясь примха чи бажання підприємства отримали велику наживу, як люблять говорити.

Тарифи на тепло прямо залежать від вартості природного газу, який використовується для виробництва тепла. Наприклад, минулого тижня ми повідомляли про те, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 1 грудня 2014 р. підвищила тарифи на опалення та гарячу воду для бюджетних установ, релігійних організацій та інших споживачів (крім населення). Це пов’язано з тим, що газ для виробництва тепла для вказаних категорій споживачів з того ж 1 грудня коштує 7661,64 грн. за 1 тис.куб.м. Арифметика проста: дорожчає газ – Нацкомісія підвищує тарифи. На жаль, ми не можемо вплинути на цей процес.

5. Як кам’янчанам зекономити?

– По-перше, кам’янчани повинні зрозуміти, що часи дешевих енергоносіїв пішли у вічність. Нині потрібно їх використовувати максимально ефективно, як це роблять у всьому світі. В більшості будинків встановлено теплові лічильники, тому люди платять лише за фактично спожите тепло. Тому необхідно дбати про утеплення вікон, дверей у квартирах, під’їздах, слідкувати за тим, щоб були закриті всі отвори в підвалах та на горищах. Якщо є необхідність – утеплювати стіни. Так само раціонально потрібно використовувати і воду.

По-друге, варто нагадати, що держава не лише підвищує тарифи, вона ще й розробила новий механізм надання субсидій і пільг, якими слід скористатися тим, хто не може в повному обсязі сплачувати за комунальні послуги. З цього приводу звертайтеся у департамент соціального захисту населення.


Прес-служба КП «Міськтепловоденергія».