П'ятница, 29 Березня 2024 р.
19 Грудня 2014

СИДИМО БЕЗ СВІТЛА ЧЕРЕЗ НЕСТАЧУ ВУГІЛЛЯ

Чому, незважаючи на завершення ремонту енергоблоку Запорізької АЕС, продовжують вимикати світло, і як жилося енергетикам 2014 р., на відеопрес-конференції 12 грудня розповідав гендиректор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр ШПАК. Кам’янецькі журналісти слухали його в студії Кам’янець-Подільського МРЕМ (начальник Борис ЧОРНИЙ).

Керівник енергопостачальної компанії детально розповів про виконану роботу та визначив перспективи на рік прийдешній. Зокрема, зазначив, що в новому році на «Хмельницькобленерго» чекає приватизація.

Похвалився очільник і нововведеннями. Серед них запровадження на офіційному сайті товариства «Особистого кабінету побутового споживача електроенергії», де можна дізнатися інформацію про покази лічильника, нарахування тощо.

Наразі ж людей найбільше турбує те, коли припинять вимикати світло. Як пояснив головний енергетик області, до об’єднаної енергосистеми України надходить замало електроенергії для покриття споживчих навантажень. Тому аварійні відключення триватимуть і надалі. 

– Наразі дефіцит генеруючих потужностей в об’єднаній енергосистемі становить 3000 мегават. Це рівноцінно виведенню з виробництва півтори такої станції, як Хмельницька АЕС. Теплові електростанції мають вугілля на 2-4 доби роботи і змушені його використовувати не на генерацію, а на підтримку власної життєдіяльності. Інакше виникне загроза розмороження, що може завершитися катастрофою, – пояснив Олександр Шпак.

Тож, як уже писав «ПОДОЛЯНИН» (див. 6 грудня ц.р.), у місті й надалі вимикатимуть світло по дві години вранці та ввечері. Темінь не торкнеться лише об’єктів життєзабезпечення: котелень, лікарень, насосних станцій тощо. Скільки ще триватимуть аварійні відключення області, не відомо.