Четвер, 25 Квітня 2024 р.
19 Грудня 2014

ДІТЕЙ НА ДІЄТУ НЕ ПОСАДИШ

Почувши про подорожчання харчування дітей у школах і садочках міста, батьки запанікували. Адже, як йшлося в минулому номері «ПОДОЛЯНИНА», виконком прийняв рішення збільшити вартість дитячих обідів. Актуальними ж для кам’янчан залишилися запитання, чи будуть сніданки для молодших школярів, як і раніше, безкоштовними та чи досі за харчі в дитсадках порівну платитимуть батьківський гаманець і міський бюджет? Та про все по порядку.

Рішення підвищити ціну на харчування учнів і дошкільнят аргументують тотальним подорожчанням усіх продуктів. Мовляв, ціна за обід й без того досить довгий час мужньо трималася незмінною.

– Вартість декотрих продуктів піднялася навіть більш ніж на 100%, – коментує заступник начальника міськуправління освіти та науки Сергій МЕЛЬНИК. – Якщо ми, наприклад, гречку до першого вересня купували по вісім гривень, то тепер вона коштує вісімнадцять. Те ж саме відбулося із рисом. М’ясо, скажімо, коштувало 48 гривень, а тепер його ціна – понад 60 гривень. Подорожчали й хлібобулочні вироби. Тому підвищенням вартості обідів, тобто суми, на яку годуватимуть дітей, ми намагаємося дотриматися встановлених норм харчування.

Отож, уже з початку нового року за харчування свого чада батькам доведеться платити  більше. Аби з’ясувати, наскільки ж зростуть сімейні витрати, проаналізуємо конкретні цифри.

Наразі вихованця ясельної групи годують на 9 грн. щодня. Та вже менш ніж за місяць, згідно з рішенням виконкому, ця сума збільшиться до 13 грн. У старших же групах ціна з 12 грн. зросте до 17. Та при цьому варто врахувати те, що в дошкільних навчальних закладах батьки платили тільки 50% вартості харчування. Як кажуть в управлінні освіти, поки що система «50 на 50» залишиться в дії. Це означає, що в яслах харчування батькам коштуватиме 6,5 грн., у дошкільних групах – 8,5. Отож, сума стала більшою на 2-2,5 грн. за один день у садочку.

Безкоштовними, як і були, залишаться сніданки для учнів 1-4 класів, вранці їх годуватимуть на суму 6,8 грн. Безоплатно і в садочках, і в школах харчуватимуться діти пільгових категорій. Що ж до ціни гарячих обідів у школах, то із 7-7,5 грн. вона зросте до 10,6 грн.

І хоча наразі батьків втішили стабільними безкоштовними сніданками для молодших школярів і оплатою лише половини вартості харчування в дитсадках, втім, довговічність таких пільг ніхто не гарантує.