Четвер, 25 Квітня 2024 р.
9 Січня 2015

ЩЕ ДВОЄ СУДДІВ ВІДМОВИЛИСЯ ВІД СПРАВИ

Кримінальна справа щодо вбивства молодого кам’янчанина Павла ТЕПЛЮКА застрягла в першій інстанції, куди її повернув касаційний суд. Після того, як 26 грудня двоє суддів Кам’янець-Подільського міськрайонного суду заявили про самовідвід, до розгляду справи мала б взятися інша колегія служителів Феміди. Проте 6 січня на засіданні знову прозвучали заяви про самоусунення.

Не братися за справу вирішили головуюча новоствореної колегії Валентина СЕМЕНЮК і суддя Людмила ШЕВЦОВА. Таке рішення аргументували прагненням уникнути сумнівів у об’єктивності та неупередженості судового розгляду, адже обидві вже вели значну кількість цивільних справ за позовами учасників цієї кримінальної справи.

У присутніх же виникло запитання, чому в колегію потрапляють судді, котрі вже розглядали численні позови підсудного. А їх кам’янецька Феміда бачила чимало. По коментар ми звернулися до адміністрації суду й отримали відповідь: у суді діє автоматизована система розподілу справ між суддями з додержанням принципів черговості та однакової кількості справ для кожного судді.

Іншими словами, суддю чи колегію для розгляду конкретної справи визначає комп’ютер, і будь-яке втручання в систему забороняється. Тому не виключено, що в залі засідань пролунає ще декілька заяв про самовідводи, адже відомо, що в суді лежать близько 150 справ, у яких фігурує ім’я підсудного.