П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Січня 2015

БЮДЖЕТ ПО-НОВОМУ

13 січня під час колегії облдержадміністрації і 14 січня під час позачергової сесії міськради влада обговорювала бюджетні питання.

ОПАНУЄМО ВУДОЧКУ, ЧИ ПОТРАПИМО НА ГАЧОК?

Присутній на обидвох засіданнях міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ зазначив, що бюджет буде надзвичайно складний, і не тільки через нестачу коштів.

– Керівництво держави закликало невідкладно затвердити місцеві бюджети. Арсеній Яценюк наголосив, що економічна децентралізація, новий Бюджетний і Податковий кодекси – це вудочка, а завдання місцевої влади – зловити рибу і дати можливість регіонам бути сильнішими й отримувати більше коштів, – розповів депутатам міськради Михайло Євстафійович. – Але з того, що ми сьогодні бачимо, складається враження, що під ту вудочку, яку дає нам влада, ми повинні ще власноруч викопати став, залити його водою, запустити малька, виростити його і тоді вже починати ловити рибу…  

Більше того, міський голова назвав цьогорічний бюджет бомбою для місцевих виборів, адже економічно обгрунтовані дії влади, котра тепер мусить наповнювати бюджет місцевими податками при нинішній кризі, явно не знайдуть підтримки у народу, якому байдуже, звідки наповнюється міська скарбниця.

БЮДЖЕТ ПРИЙНЯТО НАОСЛІП, АЛЕ З ТУРБОТОЮ

Якщо ви запитаєте в будь-кого з депутатів міськради, який бюджет затверджено на засіданні сесії у середу, зрозумілої відповіді можете не дочекатися.

З пояснень, що лунали в сесійному залі, стало ясно, що міськрада була вимушена ухвалити бюджет, бо в іншому разі зарплату медикам і вчителям за січень мало б профінансувати місто, а не держава. А це понад 5 млн.грн.

У результаті міськрада прийняла бюджет, про який толком нічого не знає, бо чітких пояснень щодо механізмів розрахунків видатків та отримання податків згори не надійшло. Використовуючи лексикон Верховної Ради, можна сказати, що бюджет прийнято у першому читанні й надалі він буде дороблятися.

Тепер багато чого при його формуванні залежить від професійних і грамотних рішень міськради, тому депутати вирішили 26 січня на засіданні депутатського клубу детально розібратися у функціонуванні майбутнього бюджету. 

Наступного ж дня – 27 січня – вони зберуться ще раз – але вже на пленарне засідання сесії, аби вдосконалити бюджет-2015.

Наповнюватиметься він тепер у тому числі за рахунок запровадження акцизного податку з кінцевих продажів (пиво, алкоголь, тютюн, нафтопродукти). Його депутати ухвалили в розмірі 5% від вартості, не виключаючи подальшого перегляду ставки. А от розмір податку на нерухомість поки що обговорюється. Законодавством передбачено, що оподатковуватися будуть квартири площею понад 60 кв.м і будинки – понад 120 кв.м. Але, як зазначив міський голова, попри складність наповнення бюджету, треба турбуватися про кам’янчан і вишукати можливість змінити поріг оподаткування (за різними пропозиціями до 65 чи 100 кв.м для квартир, 150-170 – для будинків).  

Ще одним кроком назустріч людям стало рішення депутатів зробити безкоштовним харчування не тільки для дітей громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, але й для дітей переселенців і тих, чиї батьки беруть участь в АТО.

ШКОЛИ НА ПЛЕЧАХ ДЕРЖАВИ, А САДОЧКИ – НА НАШИХ

А що ж відомо про бюджет? З таким запитанням ми звернулися до начальника фінансового управління міськради Оксани ГУТ.

– Бюджет міста складає 383,6 мільйона гривень, – повідомила Оксана Анатоліївна. –  Де 30 відсотків – власні надходження, а решта – офіційні трансферти з Державного бюджету. Щодо фінансування бюджетних галузей, то можу сказати, що освіт-ня субвенція складає понад 66 мільйонів гривень, і за цей рахунок утримуватимуться загальноосвітні школи та вечірня. А ось дитсадки, позашкільні заклади і спортивні школи тепер на плечах міста. В медицині схема розрахунків залишилася старою, тому, попри виділені 26 мільйонів медичної субвенції, грошей як не вистачало, так і не вистачатиме. Проте бюджет ще неодноразово буде переглядатися і уточнюватися.