П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
16 Січня 2015

КОЛИ ВИРУШАТИ ПО БІОМЕТРИЧНИЙ ПАСПОРТ?

До редакції зателефонувала Олена БОРЕЦЬКА, яка поцікавилася, коли в місті розпочнуть видавати біометричні закордонні паспорти. По коментар ми звернулися до начальника Кам’янець-Подільського МВ УДМСУ в Хмельницькій області Віктора ПИЛИПЧУКА:

– Пункт з прийому документів на виготовлення біометричних паспортів у Хмельницькому запрацював з 12 січня. Державна міграційна служба планує, що до кінця місяця жителі Кам’янеччини зможуть оформити паспорт і у нас. Аби його отримати, кам’янчанин має прийти до міграційної служби, прихопивши паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, а для дітей – свідоцтво про народження. А ще написати заяву, провести скан обличчя і відбитків пальців, залишити електронний підпис. І впродовж двадцяти робочих днів, а в разі пришвидшеного оформлення – семи, документ буде виготовлено.

Його вартість різнитиметься. Так, на сьогодні звичайне оформлення, що триватиме 20 робочих днів, кам’янчанину обійдеться у 518,15 грн. Аби за 7 робочих днів отримати паспорт, доведеться сплатити 775,3 грн. Пришвидшене оформлення через ДП «Документ» потягне 1028,3 грн.

Ще одним нововведенням цьогоріч стане те, що міграційна служба видаватиме дітям, які вирушають за кордон, не проїзні документи, а закордонні паспорти строком дії на чотири роки.

А от бігти до міграційної служби, аби позбутися «старого» закордонного паспорта, в якому ще не закінчився термін дії, не варто. Замінити його на біометричний можна за бажанням власника. Хто ж із певних причин не хоче  оформляти біометричний паспорт, має право подати заяву на виготовлення звичайного закордонного, який не містить безконтактного електронного носія.