Четвер, 25 Квітня 2024 р.
23 Січня 2015

МОБІЛІЗАЦІЯ ТОРКНЕТЬСЯ СОТНІ КАМ’ЯНЧАН

Перша хвиля часткової мобілізації-2015, що розпочалася 20 січня, зачепить понад сотню чоловіків із Кам’янеччини. Вже 28 січня перших мобілізованих кам’янчан направлять проходити військову муштру в Центр забезпечення навчального процесу с.Старичі, що на Львівщині. Нині військкомат працює в посиленому режимі.

Загалом часткову мобілізацію цьогоріч планують провести в три етапи і призвати понад 100 тисяч українців. Це дасть змогу провести довгоочікувану ротацію для бійців, які служать ще з весни 2014-го.

За словами військового комісара ОМВК підполковника Ігоря РИБАКА, який знову приступив до виконання своїх обов’язків після відрядження в зону АТО, цього разу до війська кликатимуть військовозобов’язаних чоловіків віком 25-60 років і жінок – від 25 до 50 років, а також добровольців. Перевагу надаватимуть тим, хто добровільно прийшов до військкомату, має необхідну для Збройних сил України військово-облікову спеціальність, військовий досвід і здоров’я. На сьогодні таких охочих є декілька десятків.

– Викликатимемо і чоловіків, котрі не мають військової підготовки, не служили в армії, проте є військовозобов’язаними, – каже Ігор Степанович. – Усі, хто отримав повістку, мають обов’язково з’явитися до військкомату, уточнити дані, пройти медкомісію та співбесіду. І аж після цього, якщо вони підлягають службі, їх направлять у навчальні центри. Там вони повинні пройти загальновійськову підготовку, фахову за спеціальністю та бойове злагодження в підрозділах. І лише після навчань їх направлять у військові частини. Також мобілізуватимемо з підприємств техніку. Потрібні кран, екскаватор і тринадцять вантажівок високої прохідності.

Відомо, що точно не підуть до війська ті чоловіки, які мають трьох і більше дітей; студенти денної форми навчання і аспіранти; судді; священики; нардепи; ті, хто оформив піклування над непрацездатними родичами. Тому нині, як зазначив Ігор Степанович, аби «відкосити» від мобілізації, виник попит на стареньких бабусь, а в судах утворилися черги охочих розірвати шлюб. Є і декілька «ухилянтів», котрі, мабуть, ще не зрозуміли, що можуть бути покарані штрафом або навіть позбавленням волі на 2-5 років.

А вже у квітні буде відновлено призов на строкову службу. До армії братимуть юнаків 18-27 років. Служитимуть вони до 18 місяців, а ті, які під час призову мають ступінь спеціаліста і магістра, – до 12 місяців.