Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
6 Березня 2015

ЕНЕРГЕТИЧНА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УЖЕ ТАК БЛИЗЬКО

ЕНЕРГЕТИЧНА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УЖЕ ТАК БЛИЗЬКОКам’янець-Подільський став ще на крок ближчим до енергетичної незалежності.

27 лютого в місті відбулося відкриття одразу двох нових котелень, які працюють на твердих видах палива.

Одна розташована на вул.Матросова, 17 і опалює корпуси міської та районної лікарень, два пологові будинки, дитячу лікарню та санепідемстанцію. А інша – на вул.Франка, 30 – збудована для обігріву територіального центру «Довголіття». Будівництво цих котелень є частиною пілотного проекту, який реалізується на базі

КП «Міськтепловоденергія». Метою є відмова від використання для опалення природного газу і заміна його твердими видами палива, зокрема солом’яними пелетами. Планується відмовитися від використання газу на 80%.

Участь у відкритті котелень взяли голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій САВЧУК, президент Українського пелетного союзу Микола КОЛОМИЙЧЕНКО, генеральний директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК, заступник міського голови Сергій БАБІЙ, директор ТОВ «Універсальна Девелоперська Група» Олег ЯКОВЛЕВ та інші.

Потужність двох новозбудованих котелень становить 2,8 МВт теплової енергії, а загальна потужність твердопаливних котлів, які працюють на котельнях КП «Міськтепловоденергія», становить 6,5 МВт.

За станом на 27 лютого, в місті вже є три котельні, які працюють лише на твердих видах палива, і ще дві котельні працюють на змішаних – природному газі та солом’яних пелетах.

У найближчих планах встановлення двох котлів потужністю 10 МВт у котельні на вул.Жукова, 2 та будівництво великої котельні на вул.Крип’якевича, 3.

Сергій Савчук переконаний, що досвід Кам’янця-Подільського вартий наслідування теплопостачальними підприємствами України.

У Державному агентстві з енергоефективності наполягають, щоб цей досвід активно переймався та активно впроваджувався. На рівні уряду такі ініціативи підтримуються, адже вони наближають Україну до енергетичної незалежності.

– Коли ми починали проект, усі нас переконували, що солома горіти не буде. Але ми таки довели – наша українська сировина може і повинна використовуватися для опалення будинків. Це збереже Україні мільярди гривень, які можуть бути використані для оснащення армії, придбання сучасного озброєння, – переконаний генеральний директор Валерій Гордійчук.

Прес-служба КП «Міськтепловоденергія».