Середа, 08 Травня 2024 р.
20 Березня 2015

БЕЗ ГОРІХІВ, ЗАТЕ ЗІ СВІТЛОМ

Проблема обрізання горіхів під високовольтними лініями навесні та восени щоразу набуває актуальності та розголосу.

Жителі району скаржаться на те, що представники Кам’янець-Подільського РЕМу обрізають занадто коротко гілля дерев, зазвичай рослини після такої «чистки» засихають. Особливо болючим є чищення горіхів. Зі сльозами на очах прийшла до редакції Вілія ТКАЧУК із села Вихватнівці. На її приватній території працівники РЕМу з вишки обрізали все гілля з 15 горіхів.

– Залишились одні стовбури. Не знаю, чи 20-річні дерева оговтаються після такого варварства.

Ситуацію коментує начальник Кам’янець-Подільського РЕМ Георгій ГРУБІ:

– Коли в домівках є електроенергія, ніхто не задумується, як вона подається і за яких умов. Щоб забезпечити безперебійну і, головне, безпечну подачу електроенергії, перш за все треба слідкувати за станом лінії електропередач. Якщо гілля дерев торкається до дротів – це вкрай небезпечно для людей, які проживають безпосередньо під ними, а також призводить до поривів і поломок лінії. Щодо горіхів, то вони за рік можуть вирости на метр-півтора. Вибачте, але в нас немає ні часу, ні грошей, аби щомісяця їздити з вишкою і знімати по кілька сантиметрів з дерева. Жителі району часто скаржаться після планових обрізань, але, вислухавши наші пояснення щодо важливості таких кроків, 99,9 відсотка обурених розуміють і входять у становище. Кожну скаргу розглядаємо в індивідуальному порядку.

Щоб уникнути перипетій щодо експлуатації земельної ділянки і обслуговування повітряної лінії електропередач напругою 10 кВ, між орендарем земельної ділянки і енергопостачальною організацією укладається договір на встановлення земельного сервітуту. Згідно з документом, для експлуатаційно-технічного обслуговування лінії електропередач орендар земельної ділянки обмежується в користуванні нею. Встановлюється охоронна зона, яка визначається паралельними прямими, що пролягають від крайніх проводів по 10 метрів з кожного боку, і займає площу 0,0121 га. В зоні дії сервітуту заборонено без відповідної письмової згоди здійснювати будь-які будівельні, земляні, монтажні роботи. Це означає, що не можна садити дерева, розміщувати польові стани, утримувати худобу, складати корми, добрива, сіно тощо. Не можна чинити будь-які дії, що можуть призвести до пошкодження електричної мережі. Насамперед палити багаття.

У разі невиконання умов договору сервітуту, його можна розірвати в односторонньому порядку лише за рішенням суду.

Водночас, якщо ця зона розташовується на приватній території, це не означає, що дерева тут ростуть не так швидко, лінії не рвуться або є безпечнішими. Всі повинні дотримуватися цих простих правил, які збережуть перш за все життя і забезпечать безперебійне електропостачання.

Підготувала 

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.