П'ятница, 29 Березня 2024 р.
20 Березня 2015

НА ЧАСІ – СТРАТЕГІЧНІ ЗЕРНОВІ ЗАПАСИ

Вслід за валютою, пальним і тарифами не залишаються стабільними й ціни на продукти. Мешканці занепокоєні подорожчанням хліба, а місцеві продавці констатують: більшає кам’янчан, котрі замість звичного буханця купують його четвертину.

НА ЧАСІ - СТРАТЕГІЧНІ ЗЕРНОВІ ЗАПАСИ

З-поміж основних чинників, що «корегують» вартість хліба, – совість окремих підприємців, які дозволяють собі робити надбавку на соціальний товар аж 60-80%. Про це йшла мова й на сесії міської ради 17 березня. Тоді ж депутат міськради, генеральний директор ТОВ «Український кристал» Володимир ЮР’ЄВ запропонував втілити в життя схему, яка б дозволила місту стримувати скажені стрибки ціни на хліб.

Тему подорожчання хлібобулочних виробів Володимир Васильович продовжив у себе на пекарні, запросивши на підприємство представників міської влади.

– Сьогодні суттєво збільшилася група населення, яка потребує соціального хліба, – каже директор «Кристалу». – Ми це відчуваємо по своїй фірмовій торгівлі. Багато кам’янчан купують половинку хліба і навіть четвертинку. Якщо раніше таких покупців було 5-8% від загальної кількості, то нині – 30%. Наразі шукаємо альтернативні кроки для того, щоб здешевити товар. На його ціну впливають багато складових, і основна – вартість борошна. Вважаю, що в теперішній ситуації місцевій владі доцільно подумати про створення власних стратегічних запасів зерна.

Ми повинні розуміти, що держава нас кинула. Вже чотири місяці звертаємося до Агрофонду, аби нам виділили борошно й цим стабілізували вартість «соціального хліба». Але до сьогодні результату немає. Фонд своєї функції не виконує. Тому місту варто запустити нову схему, яка дасть можливість контролювати ціну на соціальні сорти хліба в період її стрибків.

Зі слів Володимира Юр’єва, суть такої програми полягає в тому, щоб у період збирання врожаю, коли зерно найдешевше, Кам’янець створив свій зерновий фонд, не розраховуючи на державу чи область. Для цього потрібно закупити зерно, домовитися з мельниками про те, щоб за відповідною ціною його продати і потім цілий рік отримувати за старими розцінками борошно. Завдяки цьому, пекарні, з якими місто укладе договір, за стабільними цінами випікатимуть так званий «соціальний хліб» для бюджетних організацій, закладів освіти й медицини, для забезпечення різних програм, що фінансуються з місцевого бюджету.

Таку пропозицію вважає доцільною й міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, який повідомив, що міська влада шукатиме шляхи співпраці з сільгоспвиробниками району для створення тих же резервних зернових запасів.