Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Березня 2015

ШАНУЄМО І ПЕРЕМОГУ, І ПАМ’ЯТЬ, І ПРИМИРЕННЯ

У календарі українців з’явилася ще одна пам’ятна дата, що розташувалася по сусідству з Днем Перемоги. На сайті Глави держави обнародували указ, який назвав 8 травня Днем пам’яті та примирення.

Як йдеться в офіційному документі, нова дата встановлюється для «гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги всім борцям проти нацизму…».

При цьому 9 Травня залишається святом Перемоги та вихідним днем. А от 8 травня – робочим.

В Європі Дні пам’яті та примирення відзначають щороку, починаючи з 2005-го, коли вони були проголошені Генеральною асамблеєю ООН в резолюції, приуроченій до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі. Резолюція пропонує державам-членам ООН, крім святкування своїх Днів Перемоги, відзначати один або два дні (8 і 9 травня) як данину пам’яті всіх жертв Другої світової війни.

Відповідно до указу Президента України, в ці травневі дні відбуватимуться заходи, присвячені 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дню пам’яті та примирення, Дню Перемоги. 

Вл. інф.