Середа, 24 Квітня 2024 р.
3 Квітня 2015

ДЕТАЛІ ПРО СУБСИДІЇ

Починаючи з травня цього року, призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів – заяви та декларації про доходи.

Нагадаємо, з 1 квітня цього року зростають тарифи на газ, електроенергію, опалення і гарячу воду. Найбільш відчутне зростання тарифу на газ – у три, а то й у шість разів, залежно від обсягів споживання і сезону.

Мінсоцполітики запевняє, що українці впораються з новими тарифами на комунальні послуги. Для надання субсидій Кабінет Міністрів заклав у бюджеті 24 млрд.грн. і вже спростив процедуру їх оформлення.

ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ ПРИЗНАЧЕННЯ

Кожне домогосподарство одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 р. отримає спрощені форми заяви та декларації для звернення по призначення субсидії.

Підприємства, що надають комунальні послуги, повинні забезпечити виготовлення бланків заяви і декларації та їхню доставку до споживачів разом із рахунками на оплату послуг.

За новими правилами, розшириться перелік осіб, які можуть отримати субсидії.

Так, скасовують усі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються по призначення субсидій. А це наявність у власності двох житлових приміщень чи двох автомобілів, наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні. Зможуть отримати субсидії й ті, хто здає в оренду житлове приміщення. Здійснення купівлі товарів, робіт і послуг (у тому числі оплата медпослуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів теж не буде перешкодою в отриманні субсидії. За новими правилами, не зможуть отримати субсидії тільки ті особи, які впродовж останніх 12 місяців зробили покупку на суму понад 50 000 грн. Запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а не опалювальний період, як раніше.

ПОРЯДОК ЗВЕРНЕННЯ

Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні та на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг. Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, в яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

Соціальна норма житла – 13,65 кв.м на одну людину + 35,22 кв.м на сім’ю. Соціальні норми на сім’ю з двох осіб:

62,52 кв.м житла, 130 кВт/год. електроенергії на місяць і 1,6 куб.м гарячої води на людину.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ

Для отримання субсидії потрібно подати спрощену заяву і спрощену декларацію про доходи і витрати осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

Всі інші відомості, необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами), дають організації, які надають ці послуги, на запит органів соцзахисту. Інформацію про доходи для призначення житлової субсидії органи соціального захисту будуть отримувати в порядку обміну від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду.

При цьому заборонено вимагати від заявників інші документи, ніж передбачені Положенням про призначення житлових субсидій.

Субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначатимуть на 12 місяців із місяця звернення по її призначення. Для призначення житлової субсидії враховуватимуть доходи за попередній календарний рік без урахування податку на доходи фізичних осіб.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соцзахисту здійснюватимуть розрахунок субсидії на наступний період автоматично. Для цього вони збиратимуть необхідну інформацію без звернення громадянина і протягом двох місяців з початку нового періоду прийматимуть рішення щодо призначення чи непризначення субсидії та письмово поінформують про прийняте рішення громадян, які зверталися.

ЗА ОБМАН – ШТРАФ У ПОДВІЙНОМУ РОЗМІРІ

Якщо виявиться, що людина подала неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їй може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. В такому разі заявник повинен повернути виплачену суму субсидії в подвійному розмірі.

Оскільки передбачена відповідальність за надання недостовірних даних, громадянам, які працюють, потрібно звернутися в бухгалтерію своїх підприємств і запитати про суму нарахованої заробітної плати без податку на доходи фізосіб за період з 1 січня до 31 грудня 2014 р.

За новими правилами надання субсидій, усі члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про сім’ю, доходи, витрати, що необхідні для призначення житлової субсидії. В разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії, заявник повинен у місячний термін повідомити орган соцзахисту.

Прес-служба міськради.