Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
10 Квітня 2015

ФОРМУЮТЬ АКТИВНУ ГРОМАДЯНСЬКУ ПОЗИЦІЮ

У наш час про громадянське суспільство не говорять лише ледачі. Актуальність цієї теми постійно зростає. І це зрозуміло. В Україні тривають складні трансформаційні процеси, у ході яких відбувається становлення інститутів громадянського суспільства. Завдяки Україні усьому світу стали відомі такі форми самоорганізації сучасного соціуму, як майдан, безпрецедентний волонтерський рух тощо. З цих питань сьогодні ми можемо давати майстер-класи найдемократичнішим країнам.

ФОРМУЮТЬ АКТИВНУ ГРОМАДЯНСЬКУ ПОЗИЦІЮ

Усе це посилює інтерес до недержавної сфери життєдіяльності людей. 31 березня на історичному факультеті К-ПНУ імені Івана Огієнка відбулася науково-практична конференція «Становлення громадянського суспільства: європейський досвід та українські реалії».

Цей захід ініціювали деканат історичного факультету та науково-викладацький склад кафедри політології і соціології. Із вступним словом виступив декан історичного факультету Володимир Дубінський, який підкреслив важливість таких заходів для формування активної громадянської позиції молоді.

У форматі конференції було висвітлено низку проблем, зокрема: теоретичні (Віталій Нечитайло), геополітичні (Тетяна Ігнатьєва), ціннісні (Тетяна Білецька), ідеологічні (Олександр Рибщун), етнокультурні (Василь Чабанов) аспекти громадянського суспільства; особливості формування громадянського суспільства в сучасній Україні (Геннадій Вонсович), діяльність органів місцевого самоврядування (Вадим Маркітантов), діяльність громадських (Антон Найчук), націоналістичних (Сергій Калуцький), волонтерських (Володимир Галущак) організацій; порівняльні аспекти розвитку громадянського суспільства в Україні та Польщі (Василь Кобильник).

Жоден свідомий громадянин сьогодні не залишається осторонь від процесів формування демократичних основ сучасної України. Подвійний тягар ліг на плечі інтелектуальної спільноти. Саме інтелектуали розвивають громадянські ініціативи, забезпечуючи їм цивілізовані інституційні форми. У їхньому середовищі відбувається відсіювання раціональних форм від радикальних деструктивних прагнень.

Насамкінець модератор круглого столу Тетяна Білецька закликала всіх до свідомої громадянської позиції та завершила наукові дискусії цитатою із проповіді Папи Римського Іоанна Павла ІІ: там, де не згодні життям платити за збереження гідності, там, врешті, розплачуються гідністю за збереження життя.

За результатами конференції буде підготовлено збірник, який отримають навчальні заклади та бібліотеки міста.

Володимир ГАЗІН, заступник декана історичного факультету К-ПНУ імені Івана Огієнка.