П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
24 Квітня 2015

А ЗА ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКУ ВЕТЕРАНИ ПОВОЮЮТЬ

А ЗА ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКУ ВЕТЕРАНИ ПОВОЮЮТЬЯк і слід було очікувати, намір перейменувати низку вулиць уже викликав полярні реакції кам’янчан: молоде покоління вважає, що названий у сусідній статті перелік має бути значно довшим, з іншого боку рада ветеранів війни та праці (голова Леонтій РОГАЛЬ) обурена тим, що під перейменування в Україні підпадають вулиці, названі на честь героїв Другої світової.

– З болем сприйняли ветерани інформацію про загрозу знесення пам’ятника Герою Радянського Союзу, визволителю України, видатному полководцю Миколі Ватутіну в Києві, – розповідає голова прес-центру ради ветеранів Анатолій БЕРНАДІН. – Війська під його командуванням громили ворога під Сталінградом і Курськом, визволяли Україну, виграли битву за Дніпро і Київ, визволяли Поділля в березні 1944 року під час проведення Проску-рівсько-Чернівецької наступальної операції. І ось наша «подяка» – у Шепетівці вже перейменували вулицю його імені.

У Кам’янці також вирішили «відзначитися» з приводу перейменувань – мова йде про вулицю Червоноармійську.

Це глибока помилка! За роки жорстокої нацистської окупації, з 10 липня 1941 до 26 березня 1944 року, в нашому місті розстріляно, закатовано понад 85 тисяч людей – із числа військовополонених, мирних жителів – жінок, дітей, людей похилого віку. Вулиця отримала свою назву на честь визволення Кам’янця-Подільського в березні 1944 року від німецько-фашистських загарбників. 6495 воїнів Червоної армії загинули, визволяючи наше місто! Чотири потужні українські фронти гнали ворога із нашої землі й розгромили його, врятували світ від коричневої чуми. Не сумніваюся, що після перейменування Червоноармійської настане черга і скверу Танкістів!

Хочеться запитати: а хто цікавився думкою кам’янчан, коли перейменовували вулиці міста в не такому далекому минулому? Більшість і не знає, що то за люди, іменами яких названі їхні вулиці. Ось візьмемо вулицю Ісайї Кам’янчанина, раніше це була Ульянової. Запитайте в мешканців вулиці чи міста – хто такий Ісайя Кам’янчанин? Можливо, він і заслуговує на таку шану, але його ніхто не знає. Зате мешканці цієї тихої вулиці дуже добре знають і поважають людину, яка ще не так давно проживала на ній – Героя Радянського Союзу, Почесного громадянина міста Михайла Юрченка. Розмови про перейменування вулиці його ім’ям велися давно, але безрезультатно.

Наші ветерани вистояли в холодних окопах і смертельних атаках, героїчно воювали, стікаючи кров’ю, в палаючих танках і літаках, у спеку і лютий холод, наближали світлий День Перемоги. Наші ветерани показали всьому світові високі зразки мужності та героїзму, високої моральності, патріотизму і самопожертви. Після Перемоги над лютим ворогом їм довелося відбудовувати зруйноване війною народне господарство, міста й села – робити все, щоб наступні покоління жили в злагоді та мирі. Тож ми маємо вшанувати їх, називаючи вулиці міста їхніми іменами.

За матеріалами прес-центру ради ветеранів.