Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Квітня 2015

ПРО ВІЙНИ: СВІТОВІ, СУЧАСНІ І МЕНТАЛЬНІ

Які вулиці в місті змінять свої назви, чи відбудеться добровільне приєднання навколишніх сіл до Кам’янця, чому не всі меморіальні до-шки мають право на життя – ці та інші питання обговорювали депутати міськради на пленарному засіданні сесії 21 квітня.

Розпочалось воно з оголошеної міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ хвилини мовчання у пам’ять військовослужбовців, які загинули на сході України, і нагородження відзнакою «За заслуги перед міською громадою» земляків, що повернулись із зони АТО.

ПРО ВІЙНИ: СВІТОВІ, СУЧАСНІ І МЕНТАЛЬНІ

Таку ж відзнаку отримав майор служби цивільного захисту Віктор КЛЮС (ДПРЗ-2) за мужність, ініціативу і професійні дії, проявлені під час ліквідації пожежі та порятунку життя кам’янчан.

Виступ колишнього виконавчого директора ГО «Кам’янець-Подільське об’єднання учасників АТО» Віталія БУРБАНА стосувався питання виділення земельних ділянок для учасників АТО. На сьогодні в лавах цієї організації близько 400 осіб, хоча фактично учасників АТО вже близько 600, і невідомо, наскільки ця цифра зросте. Надати землю всім, немає фізичної можливості, тому поки влада орієнтується на такий проект: виділену для воїнів землю (9 га на вул.Пархоменка) використати для будівництва двох багатоповерхівок і котеджного містечка і таким чином насправді вирішити питання допомоги захисникам України. Щоправда, як це виглядатиме практично, повідомлено не було.    

Зважаючи на прийняття Верховною Радою так званого «пакета невідкладної декомунізації», міська влада зайнялася підготовкою до кроків, які необхідно буде втілити в життя, якщо Президент підпише ці закони. Зокрема, йдеться про перейменування вулиць. Детальніше про роботу топонімічної комісії з цього питання, позицію ради ветеранів і власне коментарі до нововведень читайте на стор.5.

Аж через три місяці після того, як Верховна Рада прийняла звернення до ООН та інших міжнародних інституцій про визнання Російської Федерації державою-агресором, а так звані ДНР і ЛНР – терористичними організаціями, наша міська рада вирішила окремим рішенням висловити підтримку цьому зверненню.

Ще один лист від наших народних обранців відправився до керівників держави і Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – щодо недопустимості підвищення комунальних тарифів для населення.    

Також на сесії вирішували долю трьох нових меморіальних дощок. Рішення щодо першої – Герою України В’ячеславу Чорноволу – було позитивне, і тепер її змонтують на фасаді МБК, де він колись проводив зустрічі з кам’янчанами. Інші дві дошки, котрі рада ветеранів запропонувала встановити на постаменті в сквері Танкістів (з інформацією про кількість жертв під час окупації Кам’янця) та на будівлі національного університету (з констатацією факту діяльності там підпільних організацій під час війни), необхідної кількості прихильників не набрали. І справа не в нових державних віяннях, адже повага до загиблих у Другій світовій була і буде, а в недоцільності, на думку депутатів, втручання в цілісний меморіальний комплекс у сквері Танкістів.    

Наприкінці засідання секретар міськради Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ повідомив, що, з метою реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», від міської ради будуть надіслані листи головам восьми найближчих до міста сільських рад із пропозицією розглянути питання їх об’єднання з містом.

Ілюзій щодо ймовірності здійснення укрупнення міста ніхто з присутніх не мав, проте депутати вирішили не нехтувати шансом і задекларувати готовність Кам’янця до розширення. 

До речі, вже 23 квітня Михайло Сімашкевич і Анатолій Качуровський були присутні на засіданні, що проводилося в райраді з цього питання за участі керівництва району і сільсь-ких голів. Останні в своїй більшос-ті песимістично висловилися щодо добровільно-примусового злиття. Про-те Україна не перша йде шляхом об’єднання громад. За словами мера міста, його подолали і Польща, і Норвегія, тому не виключено, що неприйнятні на перший погляд речі можуть стати реальністю.